Kreće li Trump u rušenje Angele Merkel i Evropske unije?

Trumpova administracija podržava evropske populističke pokrete (EPA)

Novi američki ambasador u Njemačkoj Richard Grenell već je drugi put izazvao skandal otkako je stupio na dužnost prije manje od mjesec dana, izjavama koje su mnogi u Njemačkoj shvatili kao zadiranje u unutrašnju politiku te zemlje.

Posljednje izjave Grenella, mogu se shvatiti i kao pozivanje na smjenu kancelarke Angele Merkel i podršku njemačkim i evropskim nacionalistima i populistima, što bi moglo da destabilizuje samu Evropsku uniju, prenosi hrvatski portal Index.hr.

Grenell je prvo 13. maja praktično naredio njemačkim firmama da “odmah smanje” operacije u Iranu nakon što je američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom, a zatim je u ponedjeljak u intervjuu za britansku verziju krajnje desnog portala Breitbart izjavio da “apsolutno želi da ojača konzervativne snage u Evropi i njihove vođe”. 

Kako se navodi, pri tome je jasno da nije mislio na Merkel, iako ona dolazi iz kršćansko-demokratske stranke, a njegovi komentari mogu se protumačiti i kao implicitna podrška glavnoj opozicionoj i trećoj najjačoj stranki u Bundestagu – Alternativi za Njemačku (AfD).

Konzervativci su „tiha većina“

Osim toga, njegov komentar da je “Trump osnažio ljude da kažu da neće dopustiti političkoj klasi da odlučuje ko će pobijediti i ko se može takmičiti na izborima” prilično je očita aluzija na političku krizu oko formiranja populističke vlade u Italiji na koju je predsjednik uložio veto, iako je u međuvremenu vlada ipak formirana.

Američki ambasador opisao je konzervativce koje on i “tiha većina” u Evropi podržavaju kao one koji imaju “konzistentno konzervativnu politiku o migraciji, poreskim rezovima i smanjenju regulative i birokratije”, bez da je jednom riječju kritikovao porast krajnje desnih i populističkih stranaka širom Evrope.

Štaviše, Grenell je ovime protivrječio sam sebi s obzirom na to da je u ranijim intervjuima sebe opisao kao “velikog fana Merkel”, naglašavajući njene impresivne ekonomske rezultate, ali po pitanju migracione politike očito je da Merkel i Grenell, odnosno konzervativci koje on želi da “ojača”, stoje na dijametralno suprotnim stranama.

Među njima je Grenell posebno istakao austrijskog kancelara Sebastiana Kurza, kojeg je opisao kao “rok zvijezdu”, a sebe kao njegovog “velikog fana”. 

Grenell je, nakon što je dobio brojne kritike na društvenim mrežama i u medijima, uključujući reakcije istaknutih njemačkih zvaničnika poput ministra spoljnih poslova Heiko Maasa, na Twitteru pokušao da se ogradi od tumačenja svojih izjava, rekavši da mu se “stavljaju riječi u usta”.

Retorika ambasadora Grenella

Zamjenik urednika njemačkog magazina der Spiegel Metthieu von Rohr ocijenio je da je Grenell “jasno pokazao da je politički aktivista koji će koristiti svoju poziciju da bi promovisao političke promjene u zemlji domaćinu (i ostatku Evrope). 

Index.hr navodi da je u kontekstu sve veće zategnutosti u evropsko-američkim odnosima, koji ionako nisu na zavidnom nivou otkako je Trump postao predsjednik, retorika njegovog ambasadora samo produbljuje sumnje da Trump ne teži saradnji, već konfrontaciji sa Evropom, navodno u ime američkih nacionalnih interesa. 

Prije Grenella na agitovanje protiv evropskog establišmenta i za evroskeptične populiste i nacionaliste zalagao se i bivši Trumpov politički strateg Steve Bannon, kojeg su neki nazivali “Trumpovim mozgom”, prije nego što ga je Trump zbog nedovoljne lojalnosti protjerao iz Bijele kuće.

Izvor: Agencije