Gorbačov: Sastanak Putin – Trump mogao bi postati historijski

Vladimir Putin, Donald Trump, Rusija, SAD
Donald Trump je navodno uzeo bilješke o najmanje jednom sastanku s Vladimirom Putinom te pokušao uništiti zapise (EPA)

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov smatra kako bi predstojeći sastanak predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i Rusije mogao postati historijski događaj, prenose agencije.

Gorbačov je rekao kako bi, ukoliko Vladimir Putin i Donald Trump načine korake ka saradnji, njihov susret bi mogao ostati upisan u historiji kao veliki trenutak.

On je istakao kako je Helsinki, glavni grad Finske, savršeno mjesto za taj sastanak, navodi agencija Interfaks.

Potvrda sastanka

Agencija AP podsjeća kako se Gorbačov sastao u Helsinkiju 1990. godine s tadašnjim američkim predsjednikom Georgeom Bushem starijim.

Kremlj i Bijela kuća su prethodno, u sinhroniziranim saopćenjima, potvrdili kako će se Trump i Putin sastati 16. jula u Helsinkiju.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Rusiji zbog miješanja u predsjedničke izbore 2016. godine. Sankcije SAD-a usmjerene su protiv 19 ruskih državljana i pet organizacija. Američke obavještajne službe optužile su službeni Kremlj za miješanje u predsjedničku kampanju prije dvije godine, te hakiranje i propagandne aktivnosti koje su, kako navode, išle u korist pobjede aktualnog predsjednika […]

Published On 15 Mar 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO