Loše ocjene prvih 100 dana vlade Angele Merkel

Njemačka kancelarka je rekla da zemlje do kojih migranti prvo stižu ne bi trebalo ostaviti same (EPA)

Stotinu dana rada nove, četvrte vlade Angele Merkel obilježava žestoka svađa dviju stranaka vladajuće Unije CDU/CSU oko migranata i slaba podrška birača.

Čitatelji lista Sueddeutsche Zeitung okarakterizirali su prvih 100 dana rada aktuelne vlade kao „najslabijih prvih 100 dana rada jedna vlade ikada“. 

List navodi da je od 134 projekata navedenih u koalicijskom ugovoru ostvareno njih tek pet.

Prema istraživanju javnog mišljenja instituta YouGov za Njemačku novinsku agenciju dpa više od dvije trećine ispitanih 69 posto je izrazilo nezadovoljstvo radom velike koalicije demokršćana i socijaldemokrata.

Velika koalicija je vlast preuzela 14. marta i to gotovo pola godine nakon izbora što je najduži period formiranja jedne njemačke vlade.

No građani Njemačke ne vide alternativu aktuelnoj političkoj konstelaciji.

Parlamentarna opozicija jedinstvena u kritici

Tzv. Jamajka-koaliciju, koju bi činili demokršćani, liberali i zeleni i o kojoj se isprva pregovaralo nakon izbora, priželjkuje svega 30 posto građana.

Parlamentarna opozicija je jedinstvena u kritici rada savezne vlade.

„Još nikad u poslijeratnoj historiji jedna vlada se nije tako grubo odnosila prema svojoj političkoj odgovornosti“, rekao je predsjednik zastupničkog kluba Zelenih Anton Hofreiter.

Predsjednica desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Alice Weidel smatra da bi bilo najbolje kada bi vlada dala ostavku.

„Za Nijemce i Njemačku bi bilo najbolje kada groznih prvih 100 dana ne bi slijedilo još gorih narednih 100 dana“, rekla je Weidel u Berlinu.

Na udaru kritike se osim neučinkovitost našla i svađa na vrhu demokršćanske Unije CDU/CSU oko migracije koja je, kako je izgledalo,  prijetila i raspadom koalicije.

Predstavnici njemačke privrede očekuju od vlade više sloge.

„Najviše me zabrinjava da oko centralnog pitanja, pitanja migracija, uvijek iznova izbijaju nesuglasice između stranaka vlade“, rekao je predsjednik Saveza njemačkih industrijalaca (BDI) Dieter Kempf i dodao kako Njemačka igra odlučujuću ulogu unutar Evropske unije te da je i stoga potrebno više učinkovitosti i sloge.

Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) nakon svađe oko ponovnog sudjelovanja u velikoj koaliciji, muče i najlošija popularnost u historiji stranke.

 Stranku, prema nekim rezultatima, trenutno podržava svega 16 posto birača čime se SPD gotovo izjednačio s AfD-om.

Izvor: Agencije