Britanski parlament prihvatio nacrt zakona o Brexitu

Usprkos svom trudu najsrčanijih euroskeptika, zvonjavom Big Bena se Brexit slaviti neće (EPA)
Usprkos svom trudu najsrčanijih euroskeptika, zvonjavom Big Bena se Brexit slaviti neće (EPA)

Vlada britanske premijerke Therese May uspjela je u srijedu ‘progurati’ u Parlamentu nacrt zakona o izlasku iz Europske unije, jedva svladavši pobunu eurofilnih zastupnika u vlastitom taboru, ali će do listopada teško postići dogovor s Bruxellesom.

Taj nacrt zakona, presudan za provedbu Brexita, prošao je od rujna, kada je počela rasprava na tu temu, težak put u britanskom Parlamentu.

Vlada je pretrpjela nekoliko poraza, što potvrđuje neprestane podjele o smjeru kojim Brexit treba poći, prenosi Hina.

Parlamentu moguće pravo izbora

Tekst treba omogućiti Velikoj Britaniji da nastavi normalno funkcionirati kada 29. ožujka 2019. prekine ‘pupčanu vrpcu’ s europskim blokom.

Konkretno, treba dokinuti prevlast europskog prava nad britanskim i europske zakone uključiti u britansko zakonodavstvo.

Premda je vlada sve dosad ostajala samo pri tome da ponudi parlamentarcima savjetodavno glasovanje o eventualnom završnom dogovoru, bez mogućnosti protivljenja ishodu pregovora, obvezala se da će Parlamentu dati moguće pravo nadzora.

Ukratko, predsjednik Parlamenta će odlučivati hoće li zastupnici moći predlagati amandmane.

Pristanak Doma lordova

Zastupnici donjeg doma glasali su sa 319 prema 303 protiv amandmana koje su podnijeli proeuropski zastupnici.

Tijekom večeri nacrt zakona dobio je pristanak i Doma lordova, gornjeg doma.

Izvor: Agencije


Povezane

Član britanskog kabineta podnio je ostavku zbog vladinog pristupa Brexitu, samo nekoliko sati prije ključne debate o izmjenama plana za povlačenje iz Evropske unije. Među njima je prijedlog da Parlament donosi finalnu odluku o tome da li će prihvatiti izlazak iz Unije. Istovremeno, dvije godine nakon referenduma, mnogi Britanci još nemaju jasnu sliku o tome […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO