Beč zatražio od Berlina objašnjenje zbog špijuniranja

Dvojica austrijskih čelnika osvrnuli na optužbe na račun BND-a (EPA)

Austrija je zatražila objašnjenje od Njemačke zbog medijskih navoda po kojima je Njemačka obavještajna agencija (BND) godinama špijunirala najmanje 2.000 meta u Austriji, uključujući kompanije i ministarstva.

“Špijuniranje među prijateljskim zemljama nije samo neuobičajeno i nepoželjno, ono je i neprihvatljivo”, rekao je austrijski predsjednik Alexander van der Bellen.

“BND je prisluškivao telekomunikacijske veze ministarstava, ali i međunarodnih organizacija, kompanija kao i muslimanske organizacije sa sjedištem u Beču”, javljaju tjednik Profil i dnevnik Der Standard pozivajući se na interne podatke Njemačke obavještajne službe. 

Mediji ističu da je BND posebnu pozornost obraćao špijuniranju međunarodnih organizacija poput institucija Ujedinjenih naroda, ali i veleposlanstava i kompanija, kako domaćih tako i međunarodnih.

Kancelar Sebastian Kurz podsjetio je da je prije nekoliko godina bilo sumnji u akivnosti BND-a u Austriji.

Kurz: Moramo biti sigurni da je to završeno

No, austrijska istraga u to vrijeme nije došla do zaključka o špijuniranju zato što Njemačka nije surađivala, rekao je Kurz. Stoga će, kako je najavio, tužiteljstvo ponovno pogledati tu materiju “ako postoje nove informacije”.

Austrija je kontaktirala njemačke vlasti nakon objavljivanja informacija uputivši pitanje tko je špijunirao i kada je špijuniranje završeno, prenosi AP.

“Želimo biti sigurni da je špijuniranje okončano. Ako su podaci sačuvani, želimo da oni budu obrisani”, rekao je Kurz novinarima.

Ipak, rekao je, Austrija “nema sada indicija da je špijuniranje nastavljeno” poslije 2006. godine.

Mediji ističu da je BND posebnu pozornost obraćao špijuniranju međunarodnih organizacija poput institucija Ujedinjenih naroda, ali i veleposlanstava i kompanija, kako domaćih tako i međunarodnih. 

Prisluškivanje prijateljskih država

BND je, kako nadalje pišu austrijski mediji, informacije razmjenjivao i s američkom službom NSA. 

“Pitanje je radi li se i o industrijskoj špijunaži sa ciljem ostvarivanja prednosti za njemačko gospodarstvo”, piše Der Standard. 

Njemački mediji su već prije nekoliko godina izvještavali o aktivnostima BND-a protiv prijateljskih država uključujući i Austriju. 

Oporbena Socijaldemokratska stranka Austrije zatražila je hitno rasvjetljavanje optužbi na račun BND-a.

“Nisam očekivao da bi naš susjed u ovakvom obujmu i tako sustavno mogao špijunirati”, rekao je bivši ministar obrane Hans Peter Doskozil.

Izvor: Agencije