Vučić: Bez ruske saglasnosti nemoguće rješenje za Kosovo

Srbijanski predsjednik boravi u Moskvi na poziv Vladimira Putina (Tanjug)
Srbijanski predsjednik boravi u Moskvi na poziv Vladimira Putina (Tanjug)

Rješenje za Kosovo u UN-u ovisit će o stavu Rusije, poručio je iz Moskve srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslije sinoćnjeg razgovora s ruskim šefom države Vladimirom Putinom.

“Rusija će nedvosmisleno i jasno izneti svoje stavove po pitanju Kosova i Metohije, a bez Rusije je nemoguće ono što je veoma važno, a što sam danas i rekao predsedniku Putinu, da bez bilo kakve ruske saglasnosti u UN nemoguće je da se dobije bilo kakvo rešenje”, rekao je Vučić beogradskim medijima koji prate njegovu dvodnevnu posjetu ruskoj prijestolnici.

Rusija će, prema Vučićevim riječima, “veoma aktivno pratiti razgovore” o Kosovu i “uvek pravovremeno reagovati, na određen način” na sve što se bude zbivalo.

Poslije razgovora s Putinom Vučić je novinarima beogradskih medija u Moskvi rekao i da će Rusija “na aktivan i suštinski način učestvovati u praćenju celokupnog procesa i situacije u odnosima između Beograda i Prištine, posebno uticaju različitih međunarodnih faktora na to pitanje”.

Poziv Putinu da posjeti Srbiju

Vučić je potvrdio da je Putin prihvatio njegov poziv da do kraja godine posjeti Srbiju, ali će datum tog posjeta biti naknadno usaglašen.

“Tada ćemo mu pokazati naše ekonomske rezultate, ali i napredniju, ozbiljniju i snažniju vojsku nego što je bila kada je posljednji put bio u našoj zemlji”, rekao je Vučić novinarima, insistirajući da će “Vojska Srbije biti snažnija, a Srbija sigurnija kada nabavi novo naoružanje od Rusije”, ali ne “za bilo kakve sukobe već da bi ih mogla sprečiti”.

Srbijanski predsjednik boravi u Moskvi na poziv Vladimira Putina, a danas na Crvenom trgu prisustvuje vojnoj paradi prigodom Dana pobjede nad fašizmom. Vučić je prvi strani državnik kojeg je Putin primio nakon predsjedničke inauguracije u ponedjeljak.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na Kosovo četiri dana nakon ubojstva lidera Građanske Inicijative SDP Olivera Ivanovića. Nakon posjeta manastiru Banjska na sjeveru Kosova, u Sjevernoj Mitrovici planiran je razgovor s predstavnicima lokalnih samouprava sa sjevera. U popodnevnim satima Vučić bi se trebao susresti s građanima u Lapljem selu kod Prištine.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO