Maas na samitu G20 brani iranski nuklearni sporazum

Odustati od sporazuma znači ulazak u potpuno neizvjesnu budućnost što se tiče pitanja nuklearnog oružja u Iranu, kaže Maas (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas zatražio je od ostalih potpisnica nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine da se pridržavaju slova sporazuma dok je dolazio na sastanak ministara vanjskih poslova G20 u Buenosu Airesu, kome ne prisustvuje šef američke diplomatije Mike Pompeo.

“Odustati od toga znači da ulazimo u potpuno neizvjesnu budućnost što se tiče pitanja nuklearnog oružja u Iranu”, izjavio je  Maas u nedjelju navečer, prenosi Fena.

“Tu uistinu nije riječ o Iranu. Tu je riječ o našim vlastitim sigurnosnim interesima, o njemačkim, kao i o evropskim”, kazao je.

Njemačka, Francuska i Britanija bore se da spasi sporazum iz 2015. godine nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Američke Države iz njega u ovom mjesecu. I ostale potpisnice sporazuma, Rusija i Kina, također žele da ga očuvaju.

Odsustvo ključnih aktera

Današnji sastanak u Buenos Airesu bit će, međutim, održan bez američkog državnog sekretara Mikea Pompea, koji će održati govor u Washingtonu o američkoj strategiji o postizanju novog nuklearnog sporazuma s Iranom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također je otkazao učešće na samitu, pozivajući se na još nepoznate ostale obaveze, dok će francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian i šefica evropske diplomatije Federica Mogherini također biti odsutni.

Napredak u razgovorima o iranskom nuklearnom sporazumu bit će težak u odsustvu ključnih aktera.

Ponovno uvođenje američkih sankcija otežat će ostalim potpisnicama da zadrže ekonomske povlastice za Teheran iz prvobitnog sporazuma ponuđene u zamjenu za iransko obavezivanje na prekid, kako Zapad strahuje, programa nuklearnog naoružanja, prenosi dpa.

Izvor: Agencije