Francuski istražitelji: Hitler definitivno umro 1945.

Hitler nije pobjegao u Argentinu u podmornici, niti je u skrivenoj bazi u Antarktiku, navodi Charlier (AP)

Adolf Hitler definitivno je umro 1945. u Berlinu, bez sumnje pod dejstvom cijanida, ali također i od metka, proizilazi iz nalaza francuskih istražitelja koji su ispitali fragmente njegovih zuba i lobanje sačuvanih u Moskvi.

“Njegovi zubi su autentični, nema nikakve moguće sumnje. Naša studija dokazuje da je Hitler sigurno umro 1945. godine”, rekao je za AFP profesor Philippe Charlier.

Studija urađena zajedno s drugim istražiteljima objavljena je jučer u naučnom časopisu European Journal of Internal Medicine.

Analiza uzoraka uzetih sa Hitlerovih zuba i njegovih brojnih proteza pokazuju da su bijele naslage zaista kamenac i da nema tragova mesa s obzirom da je Hitler bio vegetarijanac, rekao je isti izvor.

Sa ovim otkrićem, o kome je krajem marta govoreno u dokumentarcu televizije France 2, mogu da se prekinu sve teorije zavjere o tome da je Hitler preživio, rekao je Charlier i dodao da Hitler nije pobjegao u Argentinu u podmornici niti je u skrivenoj bazi u Antarktiku ili na skrivenoj strani Mjeseca.

Ispitane Hitlerove kosti

Ruska tajna služba FSB i arhive ruske države dozvolili su timu naučnika da ispitaju Hitlerove kosti, prvi put od 1946. godine, rekao je taj naučnik.

Francuski tim mogao je da ispita dijelove lobanje za koju je rečeno da je Hitlerova, koja pokazuje rupu na lijevoj strani koja izgleda da je izazvana metkom. Međutim, naučnicima nije dozvoljeno da uzimaju uzorke tog dijela lobanje.

Kako izgleda, morfologija je potpuno uporediva s rendgenskim snimcima Hitlerove lobanje koji datiraju godinu dana prije njegove smrti, rekao je taj naučnik.

Nova saznanja

Ova studija podupire opće prihvaćenu verziju da je Hilter umro 30. aprila 1945. u svom berlinskom bunkeru sa svojom partnerkom Evom Braun, ali, također, unosi nove elemente o uzroku njegove smrti, rekao je Philippe Charlier.

“Nismo znali da li je upotrebio pilulu cijanida da se ubije ili je pucao sebi u glavu. Kako izgleda, uradio je obje stvari”, rekao je on.

Ispitivanjem zuba nije pronađeno prisustvo baruta, što isključuje pucanje revolverom u usta, i više izgleda da se radi o pucnju u vrat ili u slijepoočnicu. Istovremeno, plavičaste naslage primjećene na protezama bi mogle da budu povezane s hemijskom reakcijom između cijanida i metala proteze, rekao je taj istražitelj.

Doktor Charlier, antropolog i specijalista sudske medicine, vršio ispitivanje autentičnosti srca engleskog kralja Richarda Lionhearta (Lavljeg Srca), i osporavanu autentifikaciju mumificirane glave francuskog kralja Henryja Četvrtog.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO