Berlin, Pariz i London za zaštitu svojih interesa u Iranu

Obogaćeni uranij se u visokim koncentracijama koristi za proizvodnju atomske bombe (EPA)

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini primit će u utorak šefove diplomacije Njemačke, Francuske i Velike Britanije, a pridružit će im se i iranski kolega, kako bi razgovarali o posljedicama američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Sastanak će biti održan tjedan dana nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz sporazuma, kojega Europa želi sačuvati.

Uoči sastanka je britanski šef diplomacije Boris Johnson je kazao da će sa svojim kolegama iz Francuske i Njemačke razgovarati o tome kako zaštititi tvrtke koje posluju s Iranom, javlja Reuters.

Povećan izvoz iz EU-a u Iran

Prošlotjedna odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da opozove nuklearni sporazum s Iranom kojeg su 2015. potpisale još i Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka i ponovo uvede sankcije Teheranu znači također kažnjavanje svih stranih tvrtki koje posluju s Islamskom Republikom Iran.

Njemačka i Francuska imaju važne trgovinske veze s Iranom i ostaju predane nuklearnom sporazumu, kao i Ujedinjena Kraljevina.

Sastanak u utorak dio je užurbanih diplomatskih aktivnosti nakon istupanja SAD-a iz, kako je ustvrdio Trump, “užasnog, jednostranog” sporazuma. Taj potez Bijele kuće prati i prijetnja kaznama svakoj stranoj tvrtki koja bi poslovala s Iranom.

Francuski izvoz u Iran prošle se godine udvostručio na 1,5 milijardu eura zahvaljujući prodaji zrakoplova i dijelova za automobile.

Izvoz njemačke robe u Iran povećao se za oko 400 milijuna eura na tri milijarde eura. Najmanje 120 njemačkih tvrtki posluje i ima svoje osoblje u Iranu, uključujući Siemens, a s Iranom trguje nekih 10.000 njemačkih tvrtki.

Strah od jačih sukoba na Bliskom istoku

Sporazum iz 2015. između svjetskih sila i Irana postavlja ograničenja za nuklearne aktivnosti te zemlje u zamjenu za ukidanje sankcija.

Europljani se pribojavaju da bi njegova propast mogla pojačati sukobe na Bliskom istoku.

Njemačka, Francuska i Britanija žele pregovore šireg formata koji bi uključili iranski program balističkih projektila i njegove vojne aktivnosti u regiji, uključujući Siriju i Jemen.

Izvor: Agencije