Ljekari tvrde da se Skripalj brzo oporavlja

Sergeja Skripalja i njegovu kćerku našli su u besvjesnom stanju prije mjesec u Salisburyju (EPA)

Zdravstveno stanje Sergeja Skipalja brzo se popravlja, objavila je bolnica u kojoj se liječi bivši ruski špijun otrovan “Novičokom”, kemijskom tvari za koju Moskva tvrdi da je nije proizvela.

Bivši dvostruki agent dobro reagira na liječenje, njegovo se zdravstveno stanje brzo popravlja i više nije kritično, rekli su liječnici bolnice u Salisburyju, a prenosi AFP.

Zdravstveno se stanje njegove kćeri Julije svakodnevno popravlja, precizirala je njezina liječnica i dodala da pacijentica jedva čeka otići iz bolnice.

Britanske i američke tajne službe smatraju da iza tih napada stoji Moskva, koja to odlučno odbacuje.

Lavrov: ‘Neodbranjivi stavovi Londona’

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u međuvremenu London da “grozničavo svakog dana traži bilo kakvu potvrdu svojih neobranjivih stajališta”.

“Britansko stajalište ostaje neobranjivo sve dok Velika Britanija ne prihvati da stavi sve karte na stol”, dodao je Lavrov.

Reagirao je na članak u dnevnom listu The Times koji se poziva na izvore britanskih službi sigurnosti i navodi da je vojni nervni otrov korišten za trovanje Sergeja Skripalja proizveden u mjestu Šihani, u koje se ne može ući bez službene dozvole regije Saratov, uz rijeku Volgu.

The Times smatra da je Šihani “ruski Porton Down”, britanski vojni laboratorij specijaliziran za kemijska i biološka istraživanja.

Mihail Babiš, predstavnik Kremlja u Voljskom saveznom okrugu i bivši predsjednik ruskog državnog povjerenstva za kemijsko razoružanje, rekao je da su dobro poznate sve baze u kojima je uskladišteno kemijsko oružje.

Niko nema toliko iskustva u proizvodnji ‘Novičoka’ kao Rusi

U Šihaniju se nalazi ogranak Državnog istraživačkog instituta za organsku kemiju i tehnologiju (GosNIIOHT) i više je ruskih znanstvenika navelo da je tamo radilo na sovjetskom programu proizvodnje “Novičoka”.

Vil Mirzajanov, kemičar koji je tijekom 1990-ih otkrio postojanje programa proizvodnje nervnog otrova, istaknuo je da je “teško odrediti gdje je proizveden nervni otrov kojim je napadnut Skipalj” i da razumije engleske optužbe.

“Nijedna zemlja nema toliko iskustva u proizvodnji ‘Novičoka’ kao SSSR i sada Rusija”, tvrdi.

Prema mrežnoj stranici instituta GosNIIOHT, njegov ogranak u Šihaniju radi na jamčenju sigurnosti zemlje i uništenju kemijskog oružja.

U rujnu 2017. predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je Moskva uništila svoje posljednje rezerve kemijskog oružja naslijeđenog iz doba Hladnog rata, sukladno Konvenciji iz 1997. o zabrani kemijskog oružja.

Izvor: Agencije