Rusija ne priznaje istragu o Skripalju bez svojih eksperata

Skripalj je sa kćerkom Julijom nađen u besvjesnom stanju ispred tržni centra u Salisburyju (EPA)

Rusija neće priznati rezultate istrage o incidentu u kojem su otrovani bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova kći ako u istrazi ne sudjeluju i ruski eksperti, poručio je Aleksandar Šulgin, stalni ruski predstavnik u Organizaciji za zabranu kemijskog oružja.

“Ponovno ukazujemo na nužnost sveobuhvatne istrage. Nećemo priznati rezultate ove istrage ako u njoj ne budu i ruski eksperti”, rekao je on, prenosi ruski mediji.

Bivši ruski dvostruki špijun Sergej Skripalj nađen je početkom ožujka, zajedno sa kćeri Julijom, u besvjesnom stanju na klupi ispred tržnog centra u Salisburyju.

Nakon toga je Velika Britanija optužila Rusiju za napad nervnim otrovom na Skripalja, dok Rusija to poriče.

Rusija negira umiješanost

U međuvremenu je rusko Ministarstvo vanjskih poslova od OPCW-a zatražilo informacije o istrazi u vezi s trovanjem Skripalja i njegove kćeri.

Popis pitanja uključuje i pitanje koju je vrstu pomoći Velika Britanija tražila od te organizacije i koje su se procedure koristile za prikupljanje uzoraka tvari od kojih su se otrovali Skripalji, prenosi Tanjug.

Predstavnici OPCW-a bili su među ekspertima od kojih je Velika Britanija tražila da analizira kemijski agens kojim su otrovani.

London tvrdi da je riječ o otrovu “Novičok”, čija je proizvodnja počela u Sovjetskom Savezu, kao i da je Rusija kriva za trovanje, što je Moskva demantirala.

Moskva dosljedno tvrdi da Velika Britanija nije pružila dokaze za svoju tvrdnje o ruskoj umiješanosti u slučaj “Skripalj”.

Izvor: Agencije