Haley se obrušila na zemlje koje ne glasaju kao SAD u UN-u

'Predsjednik Trump želi osigurati da naši dolari koji se daju za pomoć uvijek služe američkim interesima', kazala je Haley (EPA)

Desetpostotni pad broja zemalja koje glasaju isto kao Sjedinjene Američke Države u Ujedinjenim narodima “nije prihvatljiv povrat našeg ulaganja”, zaključila je u četvrtak američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley.

Podaci o glasanju pokazuju da su 193 države članice Generalne skupštine UN-a glasale kao SAD 31 posto vremena prošle godine, navodi se u godišnjem izvještaju na temelju podataka iz State Departmenta.

Izvještajem je obuhvaćeno glasanje o 93 rezolucije iz 2017, prenosi Hina.

Zabilježen je desetpostotni pad u odnosu na 2016, ali je historijski još blizu prosjeka, stoji u izvještaju.

‘Velikodušnost SAD-a’

Podaci o podršci ne odražavaju na odgovarajući način “velikodušnost” koju je pokazao SAD svojim uplatama koje čine 22 posto UN-ovog budžeta, rekla je Haley.

“To nije prihvatljiv povrat našeg ulaganja”, kazala je.

“Predsjednik (Donald) Trump želi osigurati da naši dolari koji se daju za pomoć – a koja je najvelikodušnija na svijetu – uvijek služe američkim interesima i očekujemo da ćemo mu pomoći da vidi da se američki narod više ne uzima zdravo za gotovo”.

Haley je nekoliko puta zaprijetila odmazdom Sjedinjenih Američkim Država nad zemljama koje je ne podržavaju u tom svjetskom tijelu.

Među državama koje najčešće glasaju isto kao i SAD su Izrael, Kanada, Australija, Britanija i Francuska, a na drugoj strani spektra su Iran, Sirija, Venecuela, Sjeverna Koreja, Kuba i Bolivija.

Izvor: Agencije