Moon će dočekati Kima na liniji razgraničenja

U Kimovu čast će se postrojiti počasna garda i svečanost dobrodošlice bit će upriličena na trgu u Panmunjomu (EPA)
U Kimovu čast će se postrojiti počasna garda i svečanost dobrodošlice bit će upriličena na trgu u Panmunjomu (EPA)

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in dočekat će u petak na granici između dvije države sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, koji će preći liniju razgraničenja kako bi ušao u Južnu Koreju radi prvog samita između dvije strane u više od deset godina, saopćio je Seul.

Moon će simbolično dočekati gosta na samoj granici dvije Koreje u demilitariziranoj zoni u 2:30 sati po srednjoevropskom vremenu, rekao je predstojnik ureda južnokorejskog predsjednika Im Jong-seok.

Kad Kim prijeđe liniju vojnog razgraničenja bit će prvi sjevernokorejski čelnik koji će stupiti na južnokorejsko tlo nakon završetka Korejskog rata prije 65 godina, prenosi Hina.

U Kimovu čast će se postrojiti počasna garda i svečanost dobrodošlice bit će upriličena na trgu u Panmunjomu, selu na granici gdje će se održati samit i gdje je 1953. potpisano primirje. Dvojica čelnika pješice će se uputiti prema Kući mira u Panmunjomu gdje će se održati službeni razgovori.

Prije jutarnjeg sastanka, koji je predviđen za 3:30 sati po srednjoevropskom vremenu, sjevernokorejski čelnik će se upisati u Zlatnu knjigu, dodaje Im.

Zajednički ručak

Dvojica čelnika odvojeno će ručati nakon završetka prvog dijela razgovora, a prije popodnevne sjednice u Kući mira Kim i Moon će zasaditi drvo na liniji razgraničenja kao simbol “mira i napretka”.

Nakon potpisivanja dogovora očekuje se zajedničko saopćenje, navodi isti izvor.

Nakon završetka samita priredit će se svečana večera s oproštajnom ceremonijom nakon čega se Kim Jong-un vraća u Sjevernu Koreju.

U sjevernokorejskom izaslanstvu, koje će pratiti Kima, bit će devet dužnosnika, među kojima sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Yo-jong, njegova bliska savjetnica koja ga je zastupala na Zimskim olimpijskim igrama, dodaje Im.

Izvor: Agencije


Povezane

Čelnici Sjeverne i Južne Koreje trebalo bi da se sastanu u petak, prvi put nakon više od decenije. Očekuje se da će jedna od tema razgovora biti formalno okončanje neprijateljstava. Naime, iako je rat završen još 1953, dvije zemlje nikad nisu potpisale mirovni sporazum. James Bays posjetio je demilitarizovanu zonu u kojoj bi susret trebalo da […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO