Alžirski sud: Smrtna kazna agentu Mossada

Sedam optuženih Afrikanaca uhapšeni su u gradu Ghardaia u januaru 2017. sa naprednom opremom za snimanje i komunikaciju (AP)

Alžirski sud je osudio sedam afričkih državljana zbog špijuniranja za izraelski Mossad i formiranja kriminalne grupe s ciljem podrivanja sigurnosti u Alžiru. 

Alžirska državna novinska agencija (APS) objavila je u utorak da je ”krivični sud u Ghardaiai u ponedjeljak odbacio apelaciju koja je podnesena pred njim, te izrekao smrtnu kaznu i kazne zatvora u trajanju od deset godina zbog optužbi za špijunažu. 

APS kaže da je glavni optuženik čiji su inicijali A.D.F., inače Liberijac porijeklom iz Libana, osuđen na smrtnu kaznu pod optužbom za ”špijunažu u korist strane zemlje (Izraela) i formiranje kriminalne grupe kao dio projekta čiji je cilj ugroziti sigurnost i stabilnost Alžira”.

Napredna oprema

Šest ostalih optuženika, koji imaju državljanstva nekoliko država Subsaharske Afrike, osuđeni su na deset godina bezuvjetne kazne zatvora i kaznu od 20 miliona alžirskih dinara (gotovo 9.000 američkih dolara).

Prema alžirskim medijima, ovom odlukom suda potvrđena je ranija presuda izdata u februaru kojom je glavni optuženik za špijunažu, za kojeg se navodi da se zove Aladdin Faisal, osuđen na smrtnu kaznu a ostalih šest optuženika na deset godina zatvora.

Sedam optuženih Afrikanaca uhapšeni su u gradu Ghardaia u januaru 2017. sa naprednom opremom za snimanje i komunikaciju.

Alžirski mediji navode da su snimali sjedišta vlade i snaga sigurnosti te provodili plan za izazivanje nereda u državi po nalogu izraelskog Mossada. 

Izvor: Agencije