Johnson: Novi napadi na Siriju trenutno nisu u planu

Boris Johnosn je rekao da je napad na Siriju bila ispravna stvar (EPA)

Velika Britanija će sa svojim saveznicima razmotriti opcije ako sirijski predsjednik Bashar al-Assad ponovo upotrebio hemijsko oružje protiv svojih građana u Siriji, ali za sada nije ništa planirano, izjavio je u nedjelju britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

On je, podržavajući odluku britanske premijerke Therese May da, zajedno sa SAD-om i Francuskom, učestvuje u raketnim udarima na hemijska postrojenja u Siriji, rekao da je to bila ispravna stvar da bi se spriječila dalja upotreba hemijskog oružja, prenosi Reuters.

Američka amabsadorica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley u subotu je izjavila da je SAD “spreman kao zapeta puška” da ponovo napadne Siriju ukoliko Assadov režim ponovo odluči iskoristiti hemijsko oružje.

Bez dalje strategije napada

“Uvjereni smo da smo osakatili program hemijskog oružja Sirije. Spremni smo nastaviti s pritiskom ako su dovoljno ludi da nas testiraju”, rekla je ona.

“Ne postoji nijedan prijedlog na stolu u ovom trenutku za dalje napade, jer do sada Assadov režim nije bio toliko lud da pokrene još jedan napad hemijskim oružjem”, istakao je Johnson.

U subotu rano ujutro SAD, Francuska i Velika Britanija izveli su jednokratne zračne udare na tri postrojenja za hemijsko oružje u Siriji.

Izvor: Agencije