Pet stvari koje trebate znati o napadu SAD-a u Siriji

SAD je rasporedio nekoliko borbenih brodova s krstarećim raketama na Sredozemlju i Crvenom moru (EPA)

Sjedinjene Američke Države i saveznici izveli su zračne udare kao odgovor na navodne hemijske napade Assadovog režima na grad Doumu, koji je bio pod kontrolom pobunjenika.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da je izdao naređenje za zračne udare u Siriji, “čiji su ciljevi povezani s mogućnostima postojanja hemijskog oružja”.

Rusija, koja je saveznik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, obećala je da će se osvetiti za to, kako kaže, “izmišljanje hemijskih napada”, aludirajući da hemijskog napada nije ni bilo.

Koji je cilj napada?

“Svrha naših akcija večeras jest uspostavljanje snažnog odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja”, rekao je Donald Trump.

“Ne možemo tolerisati ponovnu upotrebu hemijskog oružja, što je neposredna opasnost za sirijski narod i našu kolektivnu sigurnost”, poručeno je iz predsjedništva Francuske, koja je učestvovala u zračnim udarima.

“U Doumi su 7. aprila upotrebom hemijskog oružja masakrirani muškarci, žene i djeca. Crvena linija koju je Francuska uspostavila u maju 2017. pređena je”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Koliko je projektila ispaljeno?

Sjedinjene Američke Države i saveznici ispalili su više od 100 projektila u manevru “pogotka bez ponavljanja”, naveli su zvaničnici iz Pentagona.

Ministar odbrane SAD-a James Mattis i komandant američke vojske general Joseph Dunford rekli su da su postrojenja s oružjem bila ciljevi zračnih napada, kao i onih s borbenih brodova.

Pentagon nije mogao potvrditi koliko je projektila pogodilo ciljeve.

Prema navodima zvaničnika Vlade Sirije, ispaljeno je 30 projektila, a trećina je presretnuta i oborena.

“Oduprijeli smo udarima”, rekli su sirijski zvaničnici za Reuters. “Rusi su nas na vrijeme upozorili na napade i sve vojne baze evakuisane su prije nekoliko dana.”

Koje su vrste raketa ispaljene?

Sjedinjene Američke Države koristile su krstareće rakete Tomahawk, koje su i ranije ispaljivane na više ciljeva u Siriji, izjavio je američki zvaničnik.

Ti projektili korišteni su u napadima SAD-a u Siriji prošle godine, kao odgovor na upotrebu hemijskog oružja u Khan Sheikhounu, u provinciji Idlib.

“Prema nezvaničnim izvorima, SAD je rasporedio nekoliko borbenih brodova s krstarećim raketama na Sredozemlju i Crvenom moru”, navodi Fuad Šahbazov, vojni i stručni ekspert iz Azerbejdžana.

“Također bi trebalo uzeti u obzir da su izvedeni i napadi borbenim avionima jer SAD ima ogromne zračne baze u zaljevskim zemljama”, kaže Šahbazov.

Šta su bile mete?

Joseph Dunford, vrhovni general u Washingtonu, rekao je da su “precizni udari” pogodili tri cilja: istraživački centar u blizini Damaska, ​​koji je, navodno, povezan s proizvodnjom hemijskog oružja, postrojenje za skladištenje hemijskog oružja u blizini Homsa i komandno mjesto blizu Damaska.

“Identifikovali smo ove ciljeve kako bismo ublažili rizik od uključivanja ruskih snaga”, rekao je Dunford novinarima.

On je dodao da se američka vojska konsultovala s Rusijom o zračnom prostoru koji bi se koristio u mogućim udarima, ali da ih “nije prethodno obavijestila”.

Kakav je odgovor Rusije?

Ruski ambasador u SAD-u upozorio je da će udari u Siriji imati posljedica, dodajući da nije prihvatljivo uvrijediti ruskog predsjednika.

“Primjenjuje se predodređeni scenarij”, napisao je ruski ambasador Anatolij Antonov na Twitteru.

“Opet, mi smo ugroženi. Upozorili smo da takve radnje neće ostati bez posljedica.”

“Neprihvatljivo je vrijeđanje predsjednika Rusije. SAD, vlasnik najvećeg arsenala hemijskog oružja, nema moralno pravo kriviti druge zemlje”, poručio je Antonov na Twitteru.

 

 

Izvor: Al Jazeera