Utrka u naoružavanju zaljevskih zemalja: Ko kome prodaje?

U toku je utrka u naoružavanju zemalja Zaljeva (Ministarstvo odbrane Katara/Anadolija/Getty)

Globalna trgovina oružjem cvjeta, a prodaja zemljama Srednjeg istoka raste.

U toku je utrka u naoružavanju zemalja arapskog Zaljeva. Članice Vijeća za zaljevsku saradnju – Katar, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman, Saudijska Arabija i Kuvajt – potrošile su milijarde dolara na oružje samo u ovoj godini.

Donosimo sporazume koji su sklopljeni u posljednje vrijeme.

Saudijska Arabija

Dosad u 2018. godini Saudijska Arabija izdvojila je više od tri milijarde dolara na kupovinu oružja.

Španija: Ministarstvo odbrane saopćilo je 12. aprila da se ta zemlja i Saudijska Arabija nalaze pred finaliziranjem ugovora o kupovini ratnih brodova vrijednog dvije milijarde dolara.

Španska državna kompanija za pravljenje brodova Navantia prodat će pet malih borbenih brodova Kraljevini.

Dogovor uključuje i obuke španskog vojnog osoblja u Saudijskoj Arabiji i gradnju mornaričkog konstrukcijskog centra u toj zemlji.

Velika Britanija: Devetog marta potpisan je memorandum o namjerama između dvije zemlje, kojim se želi završiti diskusija o kupovini 49 aviona tipa Typhoon.

Sjedinjene Američke Države: Osmog aprila State Department odobrio je moguću prodaju samohodnih sistema haubica i opreme za konverziju Saudijskoj Arabiji u vrijednosti 1,31 milijardu dolara, saopćio je Pentagon.

Sjedinjene Američke Države: State Department saopćio je 22. marta da je odobrio moguću prodaju protivtenkovskih raketa Saudijskoj Arabiji u vrijednosti gotovo 670 miliona dolara, samo nekoliko sati nakon što se saudijski prestolonasljednik Mohammad bin Salman sastao sa šefovima Pentagona.

Sjedinjene Američke Države: Istog datuma State Department odobrio je moguću prodaju vojnih rezervnih dijelova u vrijednosti 300 miliona dolara i ugovor o održavanju helikoptera u vrijednosti 106,8 miliona dolara.

“Ova predložena prodaja doprinijet će američkoj vanjskoj politici i ciljevima državne sigurnosti tako što će unaprijediti sigurnost prijateljske zemlje”, navodi se u saopćenju.

Sjedinjene Američke Države: Vlada SAD-a odobrila je 18. januara prodaju usluga podrške raketnim sistemima Saudijskoj Arabiji u vrijednosti 500 miliona dolara.

Katar

Katar je u 2018. godini izdvojio više od 490 miliona dolara za kupovinu oružja.

Sjedinjene Američke Države: Vlada SAD-a odobrila je 8. marta moguću prodaju opreme i podrške u vrijednosti gotovo 197 miliona dolara kako bi se unaprijedio Katarski centar za zračne snage i zračne operacije.

Sjedinjene Američke Države: Washington je 9. marta odobrio moguću prodaju Kataru sistema “Advanced Precision Kill Weapon II” u vrijednosti 300 miliona dolara.

Kuvajt

Kuvajt je dosad u 2018. godini izdvojio više od 300 miliona dolara za kupovinu oružja.

Sjedinjene Američke Države: State Department odobrio je 21. februara moguću prodaju Kuvajtu aviona Beechcraft King Air 350ER za nadzor i izviđanje u vrijednosti 259 miliona dolara.

Sjedinjene Američke Države: State Department odobrio je 20. februara moguću prodaju patrolnih brodova Kuvajtu u vrijednosti 100 miliona dolara.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Ujedinjeni Arapski Emirati u 2018. godini izdvojili su više od 200 miliona dolara za kupovinu oružja.

Sjedinjene Američke Države: SAD je 8. marta odobrio moguću prodaju Emiratima 300 raketa AIM-Sidewinder Block, 40 raketa AIM-9X-2 Sidewinder Captive Air Training i 30 jedinica taktičkog vođenja u vrijednosti 270,4 miliona dolara.

Oman

Oman je u 2018. godini izdvojio više od 60 miliona dolara za kupovinu oružja.

Sjedinjene Američke Države: Oman je 5. januara zatražio sredstva i servise za podršku unapređenja softvera Operational Flight Profile za njegovu flotu F-16 aviona, identifikacijski nadzorni sistem Friend or Foe, kao i sigurnu komunikacijsku opremu u vrijednosti 62 miliona dolara.

Bahrein

Bahrein dosad nije izvještavao o kupovini oružja u 2018. godini.

Izvor: Al Jazeera