Sigmar Gabriel neće biti u novoj vladi Njemačke

Služenje mojoj stranci bila je za mene velika čast za koju sam jako zahvalan, rekao je Gabriel (EPA)
Služenje mojoj stranci bila je za mene velika čast za koju sam jako zahvalan, rekao je Gabriel (EPA)

Aktualni njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel rekao je da neće biti u novoj njemačkoj vladi konzervativne kancelarke Angele Merkel, koja će voditi koaliciju s njegovim socijaldemokratima.

Kao dio koalicijskog sporazuma dogovoreno je da će SPD dati ministra vanjskih poslova, a stranka je rekla da će objaviti odluku u petak ujutro.

Gabriel, nekadašnji čelnik SPD-a rekao je na Facebooku da je informiran od strane novih vođa stranke, Olafa Scholza i Andree Nahles, da neće biti bio nove vlade.

“Služenje mojoj stranci bila je za mene velika čast za koju sam jako zahvalan”, rekao je.

Svađa sa Schulzom

Ranije je bivši lider socijaldemokrata Martin Schulz prihvatio izvinjenje Sigmara Gabriela zbog nedavnih uvrjedljivih izjava na njegov račun.

Gabriel je, reagirajući na namjeru Schulza da preuzme Ministarstvo vanjskih poslova, ispričao kako ga je kćerka tješila riječima: “Tata, nemoj da budeš tužan, sad imaš više vremena za nas. Bolje da budeš s nama nego s čovjekom kome kosa raste po licu”, prenijeli su tada njemački mediji.

Schulz je u međuvremenu odustao od ministarske funkcije, a otišao je i sa čela SPD-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Njemački socijaldemokrati izjasnili su se za sastavljanje velike koalicije s demokršćanima Angele Merkel. Odluka je donesena dvotrećinskom većinom. Glasovalo je oko 78% od 463 hiljade članova SPD-a. Prema postignutom sporazumu, ta stranka će u saveznoj vladi imati šest ministara, a izbor Angele Merkel za još jedan kancelarski mandat planiran je za 14. mart. Savezni izbori […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO