‘Forbesova’ lista: Bezos najbogatiji na svijetu, Trump izgubio 400 miliona

Jeff Bezos je u posljednjih mjesec, usljed oštrog pada cijena akcija, izgubio više od 18 milijardi dolara (EPA)

Vlasnik kompanije Amazon Jeff Bezos najbogatiji je na svijetu prema novoj listi časopisa Forbes, prenosi AFP. Na vrhu liste Bezos je zamijenio osnivača i vlasnika Microsofta Billa Gatesa, koji je pao na drugu poziciju.

Američki predsjednik Donald Trump također je na listi, a pao je na 766. poziciju s 544, gdje je bio prošle godine. Njegovo bogatstvo procijenjeno je na 3,1 milijardu dolara, 400 miliona manje nego prošle godine.

Zahvaljujući porastu vrijednosti dionica Amazona za 59 posto tokom posljednje godine, Bezos je gotovo udvostručio svoje bogatstvo, koje se sada procjenjuje na približno 120 milijardi dolara, znatno više od Gatesovih 90 milijardi.

Buffett na trećem mjestu

Ovo je najveća razlika između prva dva najbogatija čovjeka na svijetu posljednjih godina. Legendarni investitor Warren Buffett ostao je na trećem mjestu, a na četvrto se popeo francuski industrijalac Bernard Arnault, koji je prošle godine bio na 11. poziciji, i to zahvaljujući rastu eura u odnosu na dolar.

Vlasnik i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg peti je na listi. Dvojica Kineza su među 20 najbogatijih na svijetu. Ove godine ima rekordnih 2.208 milijardera na svijetu s ukupnim bogatstvom 9,1 triliona dolara, što je za 18 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Najviše ih ima SAD – 585, Kina 373, a 259 novih milijardera postalo je to prošle godine, dok je 121 osoba pala s liste, uključujući deset saudijskih bogataša.

Izvor: Agencije