UN zatražio nezavisnu istragu nakon nasilja u Gazi

A
Danas su počeli ukopi ubijenih u nasilju u Gazi (Reuters)

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je na nezavisnu istragu jučerašnjeg nasilja u Gazi u kome je ubijeno najmanje 17 Palestinaca i više od 1.400 ranjeno.

Glasnogvornik UN-a Farhn Haq proslijedio je Guterresovu izjavu medijima.

“Ova tragedija naglašava hitnost revitaliziranja mirovnog procesa u cilju stvaranja uslova za povratak smislenim pregovorima koji omogućuju Palestincima i Izraelcima da žive jedni pokraj drugih u miru i sigurnosti”, navodi čelnik UN-a u izjavi za javnost.

Danas su počeli ukopi ubijenih u nasilju u Gazi.

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je ranije hitan sastanak zbog sukoba izraelske vojske i demonstranata.

Obilježavanje Nakbe

Ujedinjeni narodi strahuju da bi se situacija u Pojasu Gaze “mogla pogoršati u idućim danima”, pri čemu civili, posebno djeca, ne smiju biti meta.

Palestinci su u petak obilježili “Dan Zemlje” kojim se održava pomen na šestoricu izraelskih Arapa ubijenih 1976. tokom demonstracija protiv izraelske zapljene palestinske zemlje.

Arapsko-izraelski rat 1948. godine, izazvao je masovni egzodus Palestinaca iz područja koja su danas izraelska.

Mnogi od njih i njihovi potomci sada žive u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u susjednim zemljama jer im Izrael ne dopušta povratak te ističe da se oni trebaju preseliti u buduću državu koju traže u okviru Zapadne obale i Gaze.

Očekuje se da će protesti kulminirati 15. maja kad Palestinci obilježavaju Nakbu (Katastrofu), odnosno dan kad je stvorena Država Izrael.

Izvor: Al Jazeera i agencije