UN strahuje od eskalacije sukoba u Gazi

Ujedinjeni narodi strahuju da bi se situacija u Pojasu Gaze “mogla pogoršati u idućim danima”, pri čemu civili, posebice djeca, ne smiju biti meta.

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je hitan sastanak zbog sukoba izraelske vojske i prosvjednika u kojem je poginulo najmanje 17 Palestinaca, a njih više od 1.400 ranjeno.

Sastanak Vijeća sigurnosti, na inicijativu Kuvajta, počeo je iza zatvorenih vrata, no nakon što je postalo jasno da 15-eročlano tijelo neće uspjeti dogovoriti zajedničku izjavu o situaciji, Kuvajt je zatražio da sjednica bude otvorena za javnost.

Tisuće je ljudi marširalo u petak blizu Pojasa Gaze u ime palestinskih izbjeglica, obilježavajući Dan zemlje, pri čemu je došlo do sukoba s izraelskom vojskom, prenose agencije, pozivajući se na medicinske izvore.

Maršom je počeo pogranični prosvjed koji bi trebao trajati šest tjedana, a organizatori su ga nazvali nenasilnim. Organiziran je duž 65 kilometara granice na kojoj su postavljeni šatori i to na katolički Veliki petak i početak židovske Pashe. 

Međutim, izraelska vojska optužila je pokret Hamas, koji je na vlasti u Gazi, da se koristi “nasilnim prosvjedima kako bi zamaskirao teror”, kazavši da su je prosvjednici napali zapaljivim bombama i kamenjem.

Pozvali Izrael na odgovornost

Izraelska vojska tvrdi da su najmanje dvojica ubijenih muškaraca povezana s Hamasom, a potvrdila je da je izvela zračne i topničke napade na Hamas, navevši da je riječ o odmazdi za napade Palestinaca na granici. 

“Izrael se mora pridržavati svoje odgovornosti u skladu s međunarodnim ljudskim pravima i humanitarnim pravom. Sila bi se trebala koristiti samo kao krajnje sredstvo, a bilo kakve smrtne posljedice vlasti moraju pravilno istražiti”, izjavio je zamjenik glavnog tajnika UN-a za politička pitanja Taye-Brook Zerihoun.

Američki diplomat Walter Miller izjavio je kako je nesretan što Izrael, bliski američki saveznik, nije mogao sudjelovati na sastanku zbog blagdana Pashe.

“Duboko žalimo zbog izgubljenih života i pozivamo strane da poduzmu korake u cilju smirivanja napetosti i smanjenja rizika od novih sukoba. Oni koji koriste proteste kao pokriće za poticanje nasilja ugrožavaju nevine živote “, rekao je Miller Vijeću.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je na neovisnu i transparentnu istragu o događajima u Gazi, izjavio je njegov glasnogovornik.

“Također, pozivamo obje strane da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli dovesti do novih žrtava, a posebice bilo kakvih mjera koje bi mogle ugroziti civile”, stoji u izjavi.

Dan žalosti u Palesitni

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas proglasio je subotu danom žalosti za poginulima u prosvjedima. 

Arapsko-izraelski rat 1948. godine, izazvao je masovni egzodus Palestinaca iz područja koja su danas izraelska.

Mnogi od njih i njihovi potomci sada žive u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u susjednim zemljama jer im Izrael ne dopušta povratak te ističe da se oni trebaju preseliti u buduću državu koju traže u okviru Zapadne obale i Gaze.

Očekuje se da će prosvjed kulminirati 15. svibnja kad Palestinci obilježavaju Nakbu (Katastrofu), odnosno dan kad je stvorena Država Izrael. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO