Mediji: Al-Sisi uvjerljivi pobjednik izbora

Kritičari komentarišu da predsjednička utrka podsjeća na izbore koji su arapske autokrate držali na vlasti desetljećima (EPA)

Egipatski službenici broje u četvrtak glasove s izbora koji će predsjedniku Abdelu Fattahu al-Sisiju, nakon pritisaka na disidente i uklanjanja bilo kakve ozbiljnije konkurencije, omogućiti drugi četverogodišnji mandat na čelu države, a već prvi rezultati pokazuju da vodi s 21,5 miliona dosad osvojenih glasova.

Kako se glasovi broje da bi se zvanični rezultati objavili 2. aprila, sva pažnja sada je usmjerena na podatak o izlaznosti jer se Sisi natjecao gotovo sam, bez vjerodostojne opozicije.

Svi njegovi ozbiljni protivkandidati uhapšeni su ili zastrašeni, pa se očekuje njegova glatka pobjeda. Kritičari komentarišu da predsjednička utrka podsjeća na izbore koji su arapske autokrate držali na vlasti desetljećima, do arapskog proljeća 2011. godine.

List Al Ahram objavio je da je Sisi osvojio 92 posto dosad prebrojanih glasova i da su za njega glasala 23 miliona Egipćana, prenosi Fena.

Jedini protivkandidat, uvršten u posljednjem trenutku prije zaključenja liste kandidata, malo poznati političar Moussa Moustafa Moussa, inače Sisijev pristalica, dobio je 721.000 glasova, piše list.

Bivši vojni komandant Al-Sisi svrgnuo je Muhameda Mursija, prvog egipatskog predsjednika izabranog na slobodnim izborima, tokom burnog razdoblja 2013, koje je uslijedilo nakon sveopće narodne pobune dvije godine ranije.

Plaćanje birača

Na vlastima je bio pritisak da osiguraju visoku izlaznost jer bi to značilo svojevrsni referendum o Al-Sisijevoj popularnosti. Stoga je Državna izborna komisija stalno upućivala poziv biračima da glasaju i povećaju izlaznost kako bi Al-Sisijeva pobjeda dobila legitimnu težinu.

Neki birači priznali su da su bili plaćeni za glasanje ili su dobili poticaje u drugom obliku. Tako su u nekim preduzećima radnike organizovano prevozili na birališta i nazad u kancelarije, gdje bi potom dobili nagradu od 50 do 100 egipatskih funti (tri do pet američkih dolara), dok su drugi dobili bonove za hranu, košaru s namirnicama ili čak karte za zabavni park.

“Vozim ljude na birališta, čekam ih i onda ih vozim nazad na posao kako bi podigli novac”, rekao je jedan od vozača tuk-tuka.

Dvadesetpetogodišnji Islam Moustafa priznaje da mu je nuđeno 100 funti da ode na glasanje, prenosi Hina.

“Neću glasati. Za koga da glasam? Sisi će ionako pobijediti. Ovo nisu stvarni izbori i šta bih, uostalom, s tih 100 funti?”, rekao je Moustafa.

Diaa Rashwan, voditelj državne kancelarije za informisanje, rekao je da podmićivanje za glasanje predstavlja krivično djelo koje nosi kaznu do jedne godine zatvora.

Prvi podaci govore da bi izlaznost mogla biti manja nego na izborima 2014. godine. Prema dva izvora bliska nadgledanju izbora, moguće je da je izlaznost manja od 40 posto.

U Egiptu pravo glasa ima 60 miliona ljudi. S Al-Sisijem kao predsjednikom na vlast u Egiptu ponovo se vratila moćna vojska.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO