Egipat: Veće kazne ako ne glasate na izborima

Ovo su treći predsjednički izbori u Egiptu od 2011. godine, kad je s vlasti svrgnut Hosni Mubarak (AP)
Ovo su treći predsjednički izbori u Egiptu od 2011. godine, kad je s vlasti svrgnut Hosni Mubarak (AP)

Egipatske vlasti pozvale su birače da se odazovu glasanju na predsjedničkim izborima u što većem broju kako bi aktuelnom predsjedniku Abdelu Fattahu al-Sisiju omogućili uvjerljivu pobjedu u nedostatku stvarne konkurencije, u utrci koju su kritičari nazvali lažnim izborima.

Kako bi potakla glasače da se pokrenu, državna novinska agencija podsjetila je Egipćane da je glasanje obavezno i da su kazne povećane na 500 egipatskih funti (28 dolara).

Sisi je uoči izbora slovio kao siguran pobjednik, no veliki je izazov kako privući ljude na birališta, jer bi slab odziv mogao baciti sjenu na legitimitet njegovog ponovnog izbora.

“Očekujem da će se broj glasača na biralištima u idućim satima povećati i pozivam sve Egipćane da izađu i glasaju”, rekao je premijer Sherif Ismail.

Sisi je poručio da traži drugi mandat kako bi pokrenuo ekonomiju, oslabljenu dugogodišnjom političkom nestabilnošću i nemirima, porazio pobunjenike i oživio ulogu Egipta kao vodeće arapske sile.

Moussa jedini protivkandidat

Njegov jedini takmac jest Moussa Mostafa Moussa, potpuno nepoznat političar.

Potencijalno ozbiljni protivnici ispali su iz utrke ili se ne smiju takmičiti.

Moussa, vođa male stranke Al-Ghad, podnio je kandidaturu za predsjednika posljednjeg dana za registraciju kandidata.

Kritičari kažu da mu je Vlada to naredila kako bi spriječila da se izbori pretvore u referendum o jednom kandidatu, što on negira.

Opozicija je pozvala na bojkot izbora, smatrajući ih “farsom”.

Ovo su treći predsjednički izbori u Egiptu od 2011. godine, kad je s vlasti svrgnut dugogodišnji predsjednik Hosni Mubarak.

Na prvim izborima nakon pada Mubaraka 2012. godine bilo je 13 kandidata.

Izvor: Agencije


Povezane

Izlaznost građana na izborima u Egiptu prati se sa posebnom pažnjom. Abdul Fattah al-Sisi se nada da će ga podržati veliki broj birača, što bi značilo snažnu podršku u mandatu u kojem bi riješio ekonomske probleme u zemlji i porazio oružane grupe.

U Egiptu su počeli predsjednički izbori na kojima se očekuje da će pobjednik biti predsjednik Abdul-Fattah al-Sisi. Izbori se održavaju sedam godina nakon revolucije kojom je okončana višedesetljetna vlast Hosnija Mubaraka.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO