Srdačan susret čelnika dvije Koreje

Predstavnici dviju suparničkih zemalja izmijenili su osmijehe dok su se opušteno rukovali (EPA)
Predstavnici dviju suparničkih zemalja izmijenili su osmijehe dok su se opušteno rukovali (EPA)

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i formalni šef države Sjeverne Koreje Kim Yong-nam susreli su se i rukovali uoči svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji.

Kim, koji službeno predvodi sjevernokorejsko diplomatsko izaslanstvo, susreo se s Moonom na primanju čelnika organiziranom prije svečanosti otvaranja Igara, prenijela je južnokorejska agencija Yonhap.

Južnokorejski predsjednik i njegova supruga primali su uzvanike jednog po jednog.

Predstavnici dviju suparničkih zemalja izmijenili su osmijehe dok su se opušteno rukovali, prenijela je agencija AFP.

Kim Yo-jong, utjecajna sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, koja čini dio izaslanstva pristigla iz Pjongjanga, nije bila prisutna svečanosti.

Kruna približavanja dviju država

Kim Yong-nam najviši je sjevernokorejski dužnosnik ikada koji je pristigao u Južnu Koreju, dok je Yo-jong prva članica vladajuće dinastije Sjevera koja je kročila na tlo velikog suparnika od kraja Korejskog rata.

Kim Yong-nama i Kim Yo-jong prethodno je primio južnokorejski ministar za ujedinjenje i ostali dužnosnici izmjenjujući šale na račun ledenih temperatura.

Sestra prvog čovjeka Sjeverne Koreje doimala se opuštenom, u pratnji četiriju tjelesnih čuvara, prije odlaska vlakom u Pyeongchang.

Trodnevni posjet, kako je predviđeno, kruna je spektakularnog približavanja dviju zemalja nakon dvije godine velikih napetosti zbog balističkog i nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjevernokorejski vođa izjavio je da su oružane snage njegove zemlje spremne za borbu ako SAD i njihovi saveznici zaprijete njenom suverenitetu. Kim Jong-un poslao je upozorenje na vojnoj paradi u Pjongjangu, održanoj uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO