Amerika i Njemačka ponudile teritoriju za komandu NATO-a

Snažna simbolika za istočnoevropske članice (EPA)

SAD i Njemačka ponudile su da na njihovoj teritoriji budu dvije nove predložene komande NATO-a u svrhu odvraćanja Rusije, rekli su diplomati i zvaničnici, kao znak podrške za jačanje vojnih snaga Saveza.  

Kao dio odgovora NATO-a na rusku aneksiju Krima 2014, saveznici razmatraju sjevernoatlantsku komandu za strategiju i planiranje u svrhu sigurnosti pomorskih puteva od neprijateljskih mornarica, kao i logističku komandu za brže kretanje snaga širom Evrope u svakom mogućem sukobu.

Odluka još nije donesena, no američki ministar obrane Jim Mattis sastat će se s ministrima odbrane drugih zemalja članica sljedeće sedmice u Briselu da razmotre planove za obje komande, kao priprema čelnicima NATO-a koji formalnu odluku donose na samitu u julu.

“Njemačka i SAD dale su ponudu, što je dobar znak njihove podrške, pogotovo (američkog) predsjednika (Donalda) Trumpa”, rekao je viši diplomat NATO-a. “Mnogi drugi saveznici čekali su ih da se jave”, rekao je.

Ponuda Njemačke i SAD-a nosi veću težinu s obzirom na njihov status dviju najvećih vojski u NATO-u. 

Procjena sljedećih mjeseci

Zvaničnik NATO-a rekao je da će se lokacija komande procijeniti sljedećih mjeseci. 

Prema dvojici diplomata i trojici zvaničnika upućenima u planove, SAD je ponudio da komanda bude smještena u Norfolku u Virginiji, gdje NATO već ima operacije.

U Njemačkoj bi mogla biti u Ulmu, na jugu zemlje, ili možda u Koelnu, gdje već postoje multinacionalna i NATO-ova postrojenja.

Stvaranje dviju novih komandi, za koje diplomati kažu da bi obuhvatale do 1.500 osoba, bilo bi prvo proširenje u dva desetljeća nakon velikog smanjenja 2011. godine.

To je snažna simbolika za istočnoevropske članice, dok njemačka ponuda dolazi u vrijeme kad je Berlin suočen s pritiskom Washingtona da izdvoji više za odbranu. 

Izvor: Agencije