Palestina protiv izraelskih zakona na Zapadnoj obali

Zakon ima za cilj legalizaciju doseljeničkih naselja, ali i zapljenu privatnog palestinskog zemljišta (EPA)

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova i iseljenika osudilo je “na najoštriji mogući način” podršku koju je izraelsko zakonodavno povjerenstvo dalo prijedlogu o uvođenju izraelskih zakona na okupiranu Zapadnu obalu, prenose palestinski mediji.

Prijedlog zakona, koji je sačinio izraelski ministar pravde Ayelet Shaked, uskraćuje Palestincima pristup izraelskom višem sudu, posebno u slučajevima sporenja oko prava na njihovu zemlju i prosljeđuje ih regionalnom sudu u Jeruzalemu.

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova i iseljenika u priopćenju navodi da je prijedlog “dio brojnih rasističkih i ekspanzionističkih zakona koje usvaja izraelska Vlada u cilju jačanja desničarske vladavine u Izraelu, što će ubrzati otimačinu ostatka okupiranog palestinskog teritorija”.

‘Puka obmana’

Prema njihovom stajalištu, tvrdnje izraelskih desničara da taj zakon ima za cilj “postizanje jednakosti” između Palestinaca i Izraelaca samo su “puka obmana”.

“Pravosudni sustav u Izraelu integralni je dio okupatorskog sustava. Jednakost ne može biti ostvarena između nacije koja otima i naseljava zemlju drugoj naciji. Taj zakon ima za cilj legalizaciju doseljeničkih naselja i njihovo širenje, ali i zapljenu privatnog palestinskog zemljišta”, navode palestinske vlasti.

Ministarstvo vanjskih poslova i iseljenika također smatra da je “predloženi zakon dio napora izraelskih desničara da uvedu izraelske zakone na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i produbljenja opasnog sustava aparthejda u Izraelu”, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Izvor: Agencije