Farage: ‘Izdaja Brexita’ izazvala bi krizu u Britaniji

Farage: 'Treba istražiti razmjere Sorosevih potkopavanja politika po zapadnom svijetu' (EPA)

Ako britanska premijerka Theresa May dopusti da pristalice članstva u Evropskoj uniji “razvodne” ili zaustave Brexit,  Velika Britanija naći će se u najtežoj ustavnoj krizi od Drugog svjetskog rata, tvrdi zagovornik Brexita Nigel Farage.

Farage, koji je, kao čelnik stranke UKIP, uvjerio premijerkinog prethodnika Davida Camerona da sazove referendum o izlasku Velike Britanije iz EU-a i potom pomogao voditi kampanju za izlazak, rekao je da je Brexit u opasnosti da ga zaustavi establišment.

On je premijerku May nazvao “Theresom pomiriteljicom” jer je popustila EU-u u gotovo svakom dijelu pregovora o Brexitu i rekao da je Unija ponizila Veliku Britaniju.

“Sada, pod našim bijednim čelništvom, Brexit još postoji samo imenom i to je najviše što se može dobiti”, rekao je Farage za agenciju Reuters.

Zabrinutost velikih banaka

“U najgorem slučaju natjerat će nas da ponovo krenemo u borbu za istu stvar”, rekao je on.

“To je velika izdaja onoga za što su glasali milioni.”

Na referendumu 2016. u Velikoj Britaniji 51,9 posto, odnosno 17,4 miliona građana glasalo je za izlazak iz EU-a, dok je 48,1 posto (16,1 milion) glasalo za ostanak.

Farage odbacuje zabrinutosti velikih banaka, poput Goldman Sachsa, da bi London zbog Brexita mogao izgubiti poslove, a za EU kaže da je Njemačkom predvođen eksperiment evropske integracije osuđen na propast.

Protivnici Brexita pokušavaju dobiti podršku u donjem domu britanskog parlamenta kako bi blokirali bilo kakav sporazum o izlasku s kojim bi se May mogla vratiti u oktobru iz Brisela.

Među onima koji pozivaju na zaustavljanje ili odustajanje od Brexita jesu bivši premijer Tony Blair, čelnik Goldman Sachsa Lloyd Blankfein i milijarder George Soros.

Soros je posredstvom svojih fondacija donirao približno 400.000 funti (553.000 dolara) organizaciji “Najbolje za Britaniju”, koja se zalaže za ostanak u EU-u.

‘Razmjeri Sorosevih potkopavanja’

Farage je rekao da bi trebalo istražiti Soroseve aktivnosti u politikama zapadnih zemalja te naglasio da milijarder treba doći u London i javno objasniti u koje je političke projekte uključen.

“Treba provesti istragu o razmjerima Sorosevih potkopavanja politika po cijelom zapadnom svijetu”, kazao je Farage.

“To je najveća organizacija za političke kampanje koju je svijet ikad vidio, a većina ljudi to ne vidi.”

Sorosev glasnogovornik nije želio komentarisati Farageove izjave, piše Reuters.

Izvor: Agencije