Smanjenje dnevne proizvodnje nafte

Odluka o smanjenju dnevne proizvodnje nafte će se početi primjenjivati u januaru 2019 (EPA)

Članice Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) i države koje nisu članice OPEC-a na sastanku u Beču su donijele odluku da smanje dnevnu proizvodnju nafte, javlja Anadolija.

Suhail Mohamed Al Mazrouei, predsjednik Konferencije OPEC-a i ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), kazao je da je OPEC donio odluku da dnevna proizvodnja bude smanjena za 800 hiljada barela nafte.

“Zemlje koje nisu članice OPEC-a su također odlučile da dnevnu proizvodnju smanje za 400 hiljada barela. Prema tome, donesena je odluka o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela nafte”, kazao je Al Mazrouei na konferenciji za medije održanoj nakon sastanka članica OPEC-a i zemalja koje nisu članice ove organizacije.

Primjena od januara 2019.

Istakao je da su razgovori potrajali duže nego što se očekivalo, dodajući da je ipak zadovoljan zbog, kako je rekao, uspješne odluke koju su na kraju uspjeli donijeti.

Zbog donošenja ovakve odluke posebno se zahvalio Rusiji i zemljama koje nisu članice OPEC-a.

Odluka o smanjenju dnevne proizvodnje nafte će se početi primjenjivati u januaru 2019. godine i provodit će se u narednih šest mjeseci.

Podsjetimo, 175. sastanak OPEC-a i zemalja koje nisu članice OPEC-a počeo je u četvrtak.

Izvor: Agencije