Partneri ‘G5 Sahel’ obećali dvije milijarde eura za jug Sahare

Boko Haram
Boko Haram je aktivan od početka 2000-ih i od tada je u njihovim napadima stradalo više od 20.000 ljudi (EPA)

Partneri “G5 Sahel” okupljeni na konferenciji u Nouakchottu obećali su “gotovo dvije milijarde eura” pomoći za provedbu četrdesetak razvojnih projekata koji trebaju zaustaviti nasilje na tom golemom području na jugu Sahare.

Financijska pomoć će “dosegnuti gotovo dvije milijarde eura”, piše skupina pet zemalja Sahela u priopćenju objavljenom nakon konferencije međunarodnih donatora i partnera G5 Sahela te čelnika njezinih pet zemalja članica Mauritanije, Malija, Čada, Burkine Faso i Nigera, prenosi Hina.

“Ta pomoć naših partnera uglavnom pokriva glavne potrebe Programa prioritetnog ulaganja”, izrazio je zadovoljstvo predsjedatelj G5 Sahela, Nigerijac Mahamadou Issoufou.

Najizdašnije EU i Francuska

G5 je uoči konferencije procijenio da mu je za financiranje Programa prioritetnog ulaganja – PIP u razdoblju 2019-21. potrebno 1,9 milijarda eura za pogranična područja na kojima se pobunjenici učvršćuju iskorištavajući slabosti država.

Izgradnjom škola i ambulanti te osiguravajući pristup vodi, vlade se nadaju da će pridobiti siromašne stanovnike da ih odvrate od pobunjenika.

Zasad se ne zna koliko će pojedini donatori izdvojiti, ali najviše će izdvojiti EU i Francuska.

Europska unija je dodala 122 milijuna eura “svježeg novca”, pa se njezin doprinos penje na 800 milijuna eura, rekao je povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica.

Izvor: Agencije