Jemen: Delegacija pobunjenika ide na pregovore u Švedsku

Jemen, Bolnica, Djeca
Novac za Jemen potreban je za pomoć u hrani, pitkoj vodi, lijekovima i poljoprivredi (EPA)

Kuvajtske vlasti priopćile su kako će delegacija jemenskih pobunjenika otputovati u Švedsku, na mirovne pregovore s predstavnicima vlasti.

“Zrakoplov će sutra ujutro [utorak] za Stockholm poletjeti s delegacijom pobunjenika Husa i veleposlanikom Kuvajta”, navele su kuvajtske vlasti, koje su posrednici između zaraćenih strana u Jemenu, prenosi Beta.

Ne navodi se točan datum početka pregovora u organizaciji Ujedinjenih naroda.

UN: Najveća humanitarna kriza na svijetu

Posljednji pregovori u europskom sjedištu UN-a u Ženevi u rujnu bili su neuspješni, jer delegacija pobunjenika nije došla, a kao razlog je navela da strahuje za svoju sigurnost.

U Jemenu je u građanskom ratu od ožujka 2015. godine poginulo blizu 10.000 ljudi, nekoliko desetaka tisuća je ranjeno, a više od 2,5 milijuna je u izbjeglištvu.

Prema podacima u UN-a, stanovnici Jemena danas su suočeni s najvećom humanitarnom krizom u svijetu, a da je ova zemlja suočena s najvećom humanitarnom krizom u posljednjih 100 godina.

Arapska koalicija, čija okosnica su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, pruža podršku snagama međunarodno priznate jemenske Vlade protiv šiitskih pobunjenika Husija, za koje se smatra se da imaju podršku Irana.

Iranske vlasti izrazile su spremnost na suradnju s međunarodnom zajednicom o rješavanju konflikta u Jemenu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Iran: Spremni smo na za saradnju

Iran je spreman “surađivati s međunarodnom zajednicom kako bi se odmah pronašlo rješenje za krizu u Jemenu”, navodi se u priopćenju.

UN je nedavno priopćio da želi sastanak sa zaraćenim stranama u Jemenu.

Iranske vlasti redovito navode da je koalicija čija su okosnica Saudijska Arabija i UAE počinila ratne zločine u Jemenu.

Izvor: Agencije