Sirijska vojska ušla u Manbij

Kurdske Jedinice narodne zaštite  pozvale su sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da spriječi "tursku invaziju" (Reuters)
Kurdske Jedinice narodne zaštite  pozvale su sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da spriječi "tursku invaziju" (Reuters)

Sirijska vojska ušla je u strateški grad Manbij, objavili su državni mediji, nakon što je glavna kurdska oružana grupa pozvala vladine snage da se angažiraju na sjeveru i pomognu u suprotstavljanju mogućoj turskoj ofanzivi. 

Sirijska agencija Sana objavila je da je sirijska vojska podigla zastavu ove države u Manbiju u petak. 

Također je rekla da će garantirati “punu sigurnost za sve sirijske građane i druge koji se nalaze na tom području”, objavila je Sana.

‘Napredak ka konačnom rješenju’ 

Kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) pozvale su sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da spriječi “tursku invaziju”.

Ministarstvo vanjskih poslova Irana pozdravilo je saopćenje sirijske vojske da su njene jedinice u ušle u Manbij, grad na sjeveru Sirije.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Irana Bahram Ghasemi izjavio je da je “podizanje sirijske zastave u Manbiju, u sjevernoj pokrajini Halep, veliki korak ka uspostavljanju suverene vlasti sirijske vlade na cijeloj teritoriji Sirije”, prenosi AP.

On je i dodao da je to i značajan napredak ka konačnom rješenju krize u ovoj državi.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je polovinom decembra da će pokrenuti operaciju istočno od rijeke Eufrat u sjevernoj Siriji za “nekoliko dana”.

Povlačenje SAD-a

SAD podržava YPG koji kontrolira to područje, a koji se borio protiv grupe Islamska država Irak i Levant. Međutim, Ankara YPG smatra terorističkom organizacijom.

Vlasti Turske i Sjedinjenih Američkih Država početkom juna postigle su dogovor o povlačenju kurdskih snaga i uspostavi lokalne uprave u Manbiju.

Nakon dogovora, turske i američke snage provodile su koordinirane patrole.

Međutim, američki predsjednik Donald Trump nedavno je najavio da povlači američke vojnike iz Sirije. 

Nije još jasno da li su se vojnici povukli iz tog područja ili su ostali. Američka koalicija još se nije oglasila.

Podrška Rusije

Assadova vlada saopćila je da pozdravlja potez kurdske grupe da se vrati pod okrilje države. Međutim, vladini zvaničnici su rekli da neće razmatrati autonomiju tog područja, što je glavni zahtjev Kurda. 

Rusija je pozdravila ulazak sirijske vojske u Manbij.

“Naravno, ovo će pomoći u stabilizaciji situacije. Proširenje zone pod kontrolom vladinih snaga je bez sumnje pozitivan trend”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO