Kurz: Ne smijemo prepustiti Afriku Kinezima

Što se investicija tiče tu ima još dosta prostora, konstatirao je Kurz (EPA)
Što se investicija tiče tu ima još dosta prostora, konstatirao je Kurz (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz istakao je, povodom Samita EU-Afrika u Beču, da Unija ne smije afrički kontinent prepustiti Kinezima.

Samit, koji je posljednja konferencija u okviru predsjedavanja Austrije Evropskom unijom, treba da, kako je najavio, podstakne promjenu paradigme, kako bi se pored klasične razvojne pomoći više pažnje posvećivalo ekonomskoj saradnji i investicijama.

EU, kako je podsjetio, je najveći donator, jer u razvoju Afrike pomaže sa više od 50 posto udjela u cijeloj pomoći iz svijeta.

“Što se investicija tiče, tu ima još dosta prostora”, konstatirao je Kurz.

Potreba za snažnijim privrednim rastom

On je naglasio da, zbog predviđenog snažnog rasta stanovništva u Africi, pošto se očekuje da će do 2025. na tom kontinentu živjeti više od dvije milijarde ljudi, postoji potreba za snažnijim privrednim rastom, i da se investicijama trebaju stvarati mogućnosti za obuku, kao i radna mjesta.

Politički vrh Starog i Crnog kontinenta okupio se u ponedjeljak i utorak na samitu EU-Afrika u Beču, u vrijeme dok zapadne zemlje sve više shvataju kako se valovi migracija trebaju zaustavljati poboljšanjem životnih uvjeta u polazišnim državama.

Forum EU-Afrika organiziraju austrijski kancelar Kurz, koji u ovom polugodištu predsjedava Evropskim vijećem, te ruandski predsjednik Paul Kagame, ovogodišnji predsjedavajući Afričkom unijom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO