Guterres: Nove tehnologije donose prednosti, ali i opasnosti

Guterres ukazuje da bi međunarodne podjele mogle da otežaju saradnju u cyber prostoru (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozdravio je “ogromne prednosti” novih tehnologija, ali je istovremeno upozorio da je ključno da svijet izbjegava “autonomne mašine koje mogu da ubijaju ljude bez ljudske kontrole”.

“To smatram ne samo politički neprihvatljivim, već i nemoralnim i mislim da bi to trebalo zabraniti međunarodnim pravom”, rekao je Guterres Rojtersu, tokom konferencije o tehnologijama “Web samit” koja je u ponedjeljak otvorena u Lisabonu.

Nove tehnologije omogućile su dizajniranje sve autonomnijih oružanih sistema, od dronova do tenkova, a za potencijalnu upotrebu u ratovima razvijaju se i roboti, napominje britanska agencija.

Guterres kaže da trenutno ne postoji međunarodni konsenzus da se “međunarodno humanitarno pravo primjenjuje na cyber upotrebu u konfliktnim situacijama”, prenosi Tanjug.

Platforma za saradnju

“To je oblast u kojoj bi, smatram, međunarodna zajednica morala da nastupi jedinstveno”, rekao je on, dodavši da bi UN mogao da funkcionira kao platforma za saradnju u cyber prostoru kako bi se postavila pravila ponašanja.

Najgore je, upozorava Guterres, biti “naivni i neupućeni optimista”.

Da bi počela ovaj posao, svjetska organizacija je ove godine oformila visoku komisiju za digitalnu saradnju, na čelu sa Melindom Gates i Jackom Ma, izvršnim direktorom kineskog giganta u domenu elektronske trgovine Alibaba.

Ipak, Guterres ukazuje da bi međunarodne podjele mogle da otežaju saradnju u cyber prostoru, pogotovu u vrijeme kada postoji nova tendencija da se u pitanje dovode “multilateralni mehanizmi koji su jedini način da se odgovori na globalne izazove”.

Prvi čovjek UN-a je, istovremeno, podvukao da vjeruje da su digitalno doba i tehnologije donijele velike koristi, uključujući nove načine borbe protiv bolesti i gladi.

“Jasno je da nam je tehnologija saveznik”, zaključio je Guterres, ukazujući na oblasti kao što je alternativna energija.

Izvor: Agencije