Tunižani se protive Bin Salmanovoj posjeti

Deseci ljudi okupili su se u ponedjeljak navečer na glavnoj aveniji u Tunisu kako bi protestovali protiv planirane posjete saudijskog prestolonasljednika Mohammada bin Salmana.

Princ bi u Tunis trebao doputovati u utorak poslijepodne u okviru regionalne turneje, s koje će kasnije produžiti na samit G20, koji će krajem mjeseca biti održan u Argentini.

To je prva Bin Salmanova turneja nakon ubistva kolumniste Washington Posta Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra, kojim je, prema rasprostranjenim procjenama, dirigovao upravo prestolonasljednik.

“Kao državljanin Tunisa, odbacujem Bin Salmanovu posjetu”, rekao je za Al Jazeeru Achraf Aouadi, lokalni aktivista.

Tunis se, kako je dodao, drži u okvirima ljudskih prava, koja bi trebala štititi i prava naroda Jemena, novinara koji rade svoj posao, te osigurati aktivisticama mogućnost da slobodno izraze stavove.

Mučenje aktivistica i napadi na Jemen

Uz Khashoggijevo ubistvo, Aouadi se osvrnuo i na nedavne izvještaje o navodnom mučenju i seksualnom napastovanju saudijskih aktivistica, kao i na rat u Jemenu, koji je doveo do najveće humanitarne krize, a u kojem Saudijska Arabija vodi glavnu ulogu.

“Smeta mi to što Tunis odbacuje ovaj okvir radi ekonomskih interesa”, rekao je Aouadi.

Tunis već dugo prima novčanu pomoć od Saudijske Arabije, a zračne snage dvije zemlje u oktobru su održale prve zajedničke vježbe u historiji, čime su učvrstile veze.

S licima obojenim u bijelo i crno, grupa umjetnika izvela je performans koji je aludirao na rat u Jemenu, u kojem alijansa Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata izvodi zračne udare na pobunjenike Huse, ali i na civile.

Smatra se da su od početka rata u toj zemlji poginuli deseci hiljada ljudi.

“Jednostavno rečeno, došli smo danas ovdje reći da narod Tunisa, koji je bio začetnik revolucije koja se proširila na ostatak arapskog svijeta i koji se bori za pravdu, dostojanstvo i ljudska prava, ne može izraziti dobrodošlicu kriminalcu poput Bin Salmana“, rekao je Hamza Nasri, jedan od umjetnika koji je učestvovao u performansu.

Tunis je 2011. dospio na naslovnice novina širom svijeta nakon što je autokrat Zine El-Abidine Ben Ali svrgnut poslije masovnih demonstracija, što je dovelo do niza pobuna širom Bliskog istoka i pada još tri arapska čelnika.

Svrgnuti čelnik, međutim, pronašao je utočište u Saudijskoj Arabiji, koja je odbijala zahtjeve Tunisa za njegovo izručenje.

Umjesto toga Ben Aliju je u seriji suđenja u odsustvu izrečena duga zatvorska, kao i novčana kazna, dijelom zbog ubistva nekoliko stotina demonstranata.

Čelnici s krvlju na rukama

“Možda u prošlosti, kao narod, nismo mogli iskazati mišljenje, ali danas možemo”, rekla je jedna od učesnica protesta Emna Mizouni.

“Sramotno je što Tunis, koji je dobio Nobelovu nagradu za mir, prima nekoga ovakvog”, dodala je, aludirajući na Bin Salmana.

Budući da je Tunis jedna od zemalja pionira kad je riječ o promociji ljudskih prava, “nema razloga da se ne izađe i ne kaže ‘ne’ Bin Salmanovoj posjeti”, rekla je Mizouni.

“Svako se protivi ugnjetavanju, ali, nažalost, naša arapska braća nisu mogla organizirati slične proteste”, dodala je, uz konstataciju da su demonstracije ne samo istakle bijes stanovnika Tunisa nego i govorile u ime potlačenih arapskih naroda koji nisu smjeli javno organizirati okupljanja kako bi osudili Bin Salmanovu politiku.

Slični protesti u Tunisu organizirani su i kad je Ben Ali 2005. pozvao u posjetu tadašnjeg izraelskog premijera Ariela Sharona.

“To nije novost. Poenta je to da postrevolucionarni Tunis nastavlja primati čelnike i zvaničnike koji nose krv na svojim rukama”, rekla je Mizouni.

Bin Salman je, također, posjetio Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Egipat, saveznike Saudijske Arabije, a očekuje se da u petak doputuje u Argentinu na samit G20.

Izvor: Al Jazeera