Trump: Možda bi čitav svijet trebao biti odgovoran za Khashoggija

Dnald Trump tvrdi da je svijet prljavo mjesto (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump je, komentarišući slučaj ubistva novinara Jamala Khashoggija, kazao da bi „možda čitav svijet trebao biti odgovoran“, javlja Anadolija.

U povodu Dana zahvalnosti, Trump je u obraćanju novinarima na Floridi kazao da ne postoji dovoljno dokaza da bi se saudijski prijestolonasljednik Muhammed bin Salman pozivao na odgovornost.

„Možda bi čitav svijet trebao biti odgovoran, jer je svijet prljavo mjesto“, kazao je Trump, ističući i kako odbacuje tvrdnje da je bin Salman znao za ubistvo Khashoggija.

„Možda je Bin Salman znao, a možda i nije”, kratko je rekao Trump novinarima.

Dodao je ipak kako mrzi način na koji se pokušao zataškati cijeli ovaj slučaj.

“CIA za sada ima samo sumnje”

„Mrzim ovaj incident, mrzim način na koji se pokušao zataškati slučaj. Ali mogu vam kazati da saudijski princ mrzi ovu situaciju više od mene“, kazao je Trump.

Na kraju je komentarisao i tvrdnje Centralne obavještajne agencije (CIA) da je upravo bin Salman izdao naredbu za Khashoggijevo ubistvo, ističući da se radi samo o sumnjama ove obavještajne agencije.

„Ova agencija ima određene sumnje, ali još nije donijela konačan zaključak“, istakao je Trump.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile. Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

Izvor: Agencije