Rouhani: Iran će nastaviti s izvozom nafte

Hassan Rouhani, Iran
Teheran nikada nije želio nuklearno oružje, rekao je Hassan Rouhani u televizijskom obraćanju naciji (AP)

Iran će nastaviti izvoziti naftu bez obzira na američke sankcije, koje su dio psihološkog rata i koje će neminovno propasti, izjavio je u ponedjeljak iranski predsjednik Hassan Rouhani.

Ponovnim uvođenjem sankcija trećoj članici OPEC-a po proizvodnji sirove nafte, SAD želi prisiliti Teheran da se odrekne programa razvoja balističkih projektila, dodatno zauzda nuklearne aktivnosti i ograniči potporu svojim snagama u Siriji, Libanonu i Jemenu.

“Nećemo pokleknuti pod tim pritiskom. Nastavit ćemo izvoziti naftu (…) Vaše regionalne politike su se pokazale neuspješnima, a vi za taj neuspjeh, od Afganistana do Jemena i Sirije, krivite Iran”, rekao je Rouhani, uz povike okupljenih “Smrt Americi”, prenosi Hina.

‘Amerika je sada izolirana’

Još jednom je ponovio kako SAD nema potporu međunarodne zajednice po pitanju sankcija Iranu, podsjetivši da je SAD privremeno dao zeleno svijetlo osam zemalja da i dalje mogu kupovati iransku naftu.

“Amerika je sada izolirana. Osim cionističkog režima [Izraela] i nekih drugih zemalja u regiji, niti jedna druga zemlja ne podržava američki pritisak na Iran”, dodao je Rouhani.

Europska unija – Francuska, Njemačka i Velika Britanij, te Rusija i Kina, sve potpisnice zajedno sa SAD-om međunarodnog nuklearnog sporazuma s Teheranom 2015. godine, koji je omogućio ukidanje sankcija, nastoje pronaći način kako ograničiti utjecaj američkih sankcija.

Američke sankcije se tiču transportnog, financijskog i energetskog sektora Irana, a drugi su paket sankcija otkad je američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom u svibnju ove godine.

Izvor: Agencije