EU priprema novi mehanizam sankcija za upotrebu hemijskog oružja

Unija poziva da se što skorije usvoji novi režim ograničavajućih mjera EU-a, radi rješavanja problema upotrebe i širenja hemijskog oružja (Arhiva)

Ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije odobrit će 15. oktobra novi mehanizam uvođenja sankcija u vezi sa širenjem i upotrebom hemijskog oružja, navedeno je u saopćenju nakon pregovora.

Vlasti EU-a saopćile su ranije da će u okviru izrade mjera u sferi sigurnosti poslije incidenta u britanskom Salisburyju izraditi mjere za podršku međunarodnim normama posredstvom “sankcionog režima” povezanog s hemijskim oružjem.

“Očekuje se da će Vijeće EU-a usvojiti niz odluka i zaključaka bez razmatranja, uključujući usvajanje novog režima sankcija u vezi s hemijskim oružjem”, navedeno je u saopćenju, prenose agencije.

Trovanje oca i kćeri Skripalj

U zaključcima, koji su odobreni na samitu EU-a krajem juna, navedeno je da Unija “poziva da se što skorije usvoji novi režim ograničavajućih mjera EU-a, radi rješavanja problema upotrebe i širenja hemijskog oružja”.

U Salisburyju su 4. marta otrovani bivši oficir ruske vojne obavještajne službe Sergej Skripalj, koji je u Rusiji ranije bio osuđen za veleizdaju, i njegova ćerka Julia.

London smatra da je u trovanje Skripalja supstancom A-234 umiješana ruska država, što Moskva kategorički negira.

Izvor: Agencije