I Njemačka optužila Rusiju za cyber napade

Njemačka vjeruje da se iza kampanje APT28 nalazi ruska vojnoobavještajna agencija GRU (EPA)
Njemačka vjeruje da se iza kampanje APT28 nalazi ruska vojnoobavještajna agencija GRU (EPA)

Njemačka vlada optužila je u petak Rusiju da je odgovorna za masovne cyber napade na njemačke mete počinjene prošle godine, na tragu sličnih optužbi Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Holandije.

“Savezna vlada vjeruje da je gotovo izvjesno da se iza kampanje APT28 nalazi ruska vojnoobavještajna agencija GRU”, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Seibert, prenosi Hina.

Berlin sumnjiči da je ta špijunska skupina povezana s GRU-om odgovorna za cyber napade na Bundestag te podatkovnu mrežu savezne vlade 2015. godine.

“Ta procjena temelji se na našim vlastitim jako dobrim činjenicama i izvorima”, rekao je Seibert.

Njemačka vlada ima puno povjerenje u britansku i holandsku vladu, koje su dan ranije optužile Rusiju da ih je na isti način napala.

“Snažno osuđujemo takve napade na međunarodne organizacije i sisteme naših saveznika i pozivamo Rusiju da poštuje svoje obaveze i suzdrži se od takvih djela”, poručio je on.

Istraga o trovanju skripalja

SAD, Velika Britanija i Holandija optužile su u četvrtak Rusiju da je njena služba GRU hakirala mreže zapadnih istražnih vlasti.

Meta je navodno bila Organizacija za zabranu hemijskog oružja, sa sjedištem u Holandiji, tokom istrage o trovanju bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja, koje je izazvalo skandal u Velikoj Britaniji ranije ove godine.

Kao meta spominje se i istraga o rušenju malezijskog aviona iznad istočne Ukrajine 2014. godine, a također vlasti za borbu protiv dopinga nakon optužbi da su ruski sportisti masovno uzimati nedopuštene supstance.

Velika Britanija je objavila popis hakerskih grupa za koje tvrdi da su gotovo sigurno djelovale pod vodstvom GRU-a, uključujući APT28.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO