HRW: Palestinske snage rutinski muče kritičare

Iz ureda izraelskog premijera kazali su da neće produžiti mandat misije u Hebronu (Reuters)

Palestinska uprava na okupirani Zapadnoj obali i rivalski Hamas u Pojasu Gaze redovno pritvaraju i muče kritičare i disidente, upozorila je organizacija Human Rights Watch, prenose agencije.

I Palestinska uprava i Hamas odbacuju ove nalaze kao “pristrane” i netačne.

I jedni i drugi proizvoljno pritvaraju Palestince zbog kritika vlasti, pogotovo na društvenim mrežama, među nezavisnim novinarima, na univerzitetskim kampusima i demonstracijama, navodi se u izvještaju te organizacije za ljudska prava, sa sjedištem u New Yorku.

Koristeći tehnike za koje HRW kaže da su poput onih koje je Izrael primjenjivao protiv Palestinaca, snage sigurnosti rutinski “vrijeđaju, prijete, tuku i primoravaju pritvorenike da satima ostanu u bolnim stresnim položajima”.

Moguć ‘zločin protiv čovječnosti’

Palestinska uprava ima ograničenu samoupravu na dijelovima okupirane Zapadne obale na osnovu Sporazuma iz Osla iz 1990-tih godina.

Izrael se povukao iz Pojasa Gaze 2005. godine, ali tu teritoriju drži pod kopnenom, pomorskom i zračnom blokadom.

Pokret Hamas je silom preuzeo vlast u Gazi 2007. godine, pobijedivši snage lojalne umjerenijem rivalskom Fatahu, koji i dalje dominira na Zapadnoj obali.

U dokumentu HRW-a se navodi 86 primjera zlostavljanja, uglavnom iz 2016. i 2017. godine.

Sistematskim proizvoljnim pritvaranjem i mučenjem krše se sporazumi o ljudskim pravima koje je Palestina, država nečlanica Ujedinjenih naroda, potpisala.

U izvještaju HRW-a se navodi kako bi mučenje pritvorenika moglo predstavljati zločin protiv čovječnosti.

Palestinci poriču optužbe

U pismima toj organizaciji za ljudska prava i Palestinska uprava i Hamas su porekli optužbe i ukazali kako postoje pravna sredstva za pritvorenike koji se žale.

Međutim, nijedan sigurnosni zvaničnik nije okrivljen za mučenje, navodi HRW.

Brigadni general Adnan Dameri, glasnogovornik sigurnosnih snaga Palestinske samouprave na Zapadnoj obali, za Al Jazeeru je rekao kako je izvještaj HRW-a pun pogrešnih informacija i da je veoma pristran.

“Niko iz HRW-a nije nas kontaktirao kako bi dobili tačne informacije od nas o incidentima za koje oni navode kako čine kršenja ljudskih prava. Država Palestina je potpisnica svih međunarodnih zakona i konvencija koji zabranjuju kršenja ljudskih prava i mučenja i posvećena je provođenju toga”, istakao je on.

Dameri priznaje kako su se prekršaji ljudskih prava možda desili, ali nisu “sistematski”, niti ih je provodila Vlada.

‘Mi nismo Švicarska’

“Zlostavljanja su se desila, ali su ih počinili pojedinci, ‘na svoju ruku’, a ne na osnovu državne politike. Mi nismo Švicarska, ali radimo sve na poštivanju naših zakona i čuvanju ljudskih prava. Ovdje ljudi stalno kritiziraju Vladu, mi ne hapsimo na osnovu toga, osim ako nije riječ o zločinu poput jezika mržnje, i za to mora biti nalog”, istakao je.

Glasnogovornik Hamasovog Palestinskog ministarstva unutrašnjih poslova i sigurnosnih snaga u Gazi Iyad al-Bozom za Al Jazeeru je kazao kako je dobio upit HRW-a u martu, gdje se traže detalji navodnih kršenja ljudskih prava koja su počinili pripadnici Hamasove policijske organizacije.

Bozom je istakao kako je policija Gaze posvećena očuvanju palestinskih zakona koji brane ljudska prava.

I on je priznao kako su pojedinci činili prekršaje “na svoju ruku”, ali ne i na osnovu naredbe vlasti.

Izvor: Al Jazeera i agencije