Dvije žrtve uragana Michael u SAD-u

Michael je najžešća oluja koja je pogodila Floridu u više od 80 godina (EPA)

Najmanje dvije osobe poginule su kada je uragan Michael pogodio Floridu jačinom uragana kategorije četiri, dok je skoro pola miliona ljudi ostalo bez struje na Floridi, u Alabami i Georgiji, javljaju američki mediji. 

Prva Michaelova žrtva je muškarac na kojeg je palo drvo koje je propalo kroz krov njegove kuće na Floridi, potvrdila je glasnogovornica šerifa okruga Gadsen te savezne američke države, a prenosi agencija Reuters.

Kompanija Duke Energy Corp saopćila je da bi Michael mogao izazvati prekid opskrbe za između 100.000 i 200.000 njenih klijenata na Floridi, procjenjujući da bi obnova infrastrukture mogla potrajati i duže od sedam dana.

Najžešća oluja koja je pogodila Floridu u više od 80 godina, Michael je, prelazeći centralnu Georgiju, oslabio na tropsku oluju, saopćio je u četvrtak američki Nacionalni centar za uragane.

Vjetrovi do 249 kilometara na sat

Trenutno lociran na oko 45 kilometara južno-jugozapadno od Macona u Georgiji, s vjetrovima maksimalne brzine 115 kilometara na sat, Michael bi do petka trebao postati posttropska ciklona.

Michael je pogodio američko kopno u srijedu ranije poslije podne nedaleko Mexico Beacha, 32 kilometra jugoistočno od Panama Cityja, u regiji Panhandle na Floridi, s vjetrovima brzine i do 249 kilometara na sat.

Oluja koja je iznenadila naglim jačanjem nakon što je krenula prema sjeveru preko Meksičkog zaljeva, uzrokovala je odron tla u gradu Mexico Beach kao uragan četvrte kategorije na Saffir-Simpsonovoj tabeli od pet stepeni.

Izvor: Agencije


Povezane

Uragan će izazvati padavine i poplave, koje će gotovo cijelu Sjevernu Karolinu potopiti pod metar vode, upozoravaju lokalne vlasti.

Published On 14 Sep 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO