Trump o Khashoggiju: Situacija je loša

SAD žele da otkriju istinu o Jamalu Khashoggiju (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je danas da je razgovarao sa zvaničnicima u Saudijskoj Arabiji na najvišem nivou o nestanku saudijskog novinara Jamala Khashoggija i da želi da SAD otkriju istinu s tim u vezi, prenosi Tanjug.

„Situacija je loša“, rekao je Trump novinarima, dodavši da bi želio da u Bijelu kuću pozove Khashoggijevu vjerenicu, prenosi Reuters.

Khashoggi je nestao prije sedmicu, nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dobio dokumenta potrebna za sklapanje braka sa turskom vjerenicom.

Turski zvaničnici strahuju da je on ubijen u kompleksu konzulata, dok saudijski zvaničnici navode da je napustio zgradu nepovrijeđen, ali nisu pružili dokaze da je on ikada izašao iz zgrade.

“Tim za ubistvo”

Khashoggi je napustio Saudijsku Arabiju prošle godine pošto je kritikovao saudijsku politiku u Jemenu i pritisak koji se vrši na kritičare vlasti.

Turski mediji su danas objavili fotografije navodnog 15-članog saudijskog „tima za ubistvo“ i video-snimak o sumnjivom kretanju u saudijskom konzulatu u Istanbulu nakon Jamalovog nestanka.

Saudijska Arabija nije reagovala na objavljivanje slika, koje su objavljene na turskim televizijama i širom svijeta, iako one ne pružaju definitivan dokaz o Khashoggijevoj sudbini.

Izvor: Agencije