Bangladeš: Izrečeno 19 smrtnih kazni

Policija odvodi osuđenike nakon izricanja kazne (EPA)

Sud u Dhaki osudio je 19 osoba na smrtnu kaznu, među kojima su i dva bivša ministra, te vođi opozicije izrekao kaznu doživotnog zatora, zbog napada na premijerku Sheikh Hasinu iz 2004. godine.

„Trebaju biti obješeni“, rekao je sudija Shahed Nuruddin iz specijalnog tribunala, koji je vođi opozicije Tariqu Rahmanu, sinu bivše premijerke Khalede Zije u egzilu, izrekao doživotnu kaznu.

Zia je već u zatvoru u Dhaki, nakon što je osuđena za korupciju.

Zbog istog slučaja, Rahman, koji je lider opozicione Bangladeške nacionalističke partije (BNP), u odsustvu je osuđen na 10 godina zatvora, pošto je još od 2008. godine u egzilu u Londonu.

Bangladeški ministar pravde Anisul Hague rekao je da bi Vlada pred Višim sudom trebala i za njega tražiti smrtnu kaznu, te preduzeti diplomatske korake u nastojanju da ga vrati iz Londona.

Poginulo 20 ljudi

Sudski proces obilježili su protesti lidera i aktivista BNP-a, koji ne žele prihvatiti odluku o kaznama.

Smrtne kazne su, između ostalih, izrečene višim čelnicima BNP-a, bivšem ministru unutrašnjih poslova  Lutfuzzamanu Babaru, bivšem zamjeniku ministra obrazovanja Abdusu Salamu Pintuu…

U bombaškom napadu iz 2004. godine, poginulo je oko 20 ljudi. Tada, u Dhaki je napadnut skup Hasinine Awami lige (AL), dok je ona bila lider opozicije.

Ona je preživjela napad jer su neki od članova partije oko nje napravili ljudski štit, no, život je izgubio lider AL partije Ivy Rahman.

Izvor: Al Jazeera