Arapska liga će tražiti priznanje Palestinske države

Istočni Jerusalem Palestinci smatraju glavnim gradom svoje buduće nezavisne države (EPA)

Arapska liga će tražiti međunarodno priznanje Palestine kao države sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, što će biti odgovor na američku jednostranu odluku o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela, saopćilo je jordansko Ministarstvo vanjskih poslova.

Jedan od ciljeva je da se poništi odluka SAD-a i da ona nema pravne posljedice, rekao je šef jordanske diplomatije Ayman Safadi na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Aboul Gheitom.

“Želimo da međunarodno bude priznata palestinska država sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom unutar granica iz 1967. godine”, dodao je Safadi.

U Amanu je u subotu održan ministarski sastanak zemalja članica Arapske lige posvećen situaciji na Bliskom istoku.

Jordan, kao zemlja čuvar muslimanskih svetilišta u Jerusalemu, ocjenio je kao kršenje međunarodnog prava odluku Donalda Trumpa o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela, donijetu u decembru.

Generalna skupština UN-a prošlog mjeseca donijela je većinom glasova rezoluciju, kojom traži povlačenje odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Za rezoluciju svoj su glas dali predstavnici 128 članica UN-a, protiv je bilo njih devet, a suzdržano je ostalo 35 članica.

SAD uložio veto

Vanredna sjednica održana je na zahtjev pojedinih arapskih zemalja i zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

SAD je uložio veto na takvu rezoluciju.

“Zapamtit ćemo ovaj dan. Odluku SAD-a ništa neće promijeniti”, poručila je nakon glasanja američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley.

Iako glasanje nije obavezujuće, očekivalo se da će lako dobiti većinu glasova u tijelu koje ima 193 člana.

Izrael je odbacio ishod glasanja u Generalnoj skupštini. “Izrael odbacuje odluku UN-a i istovremeno izražava zadovoljstvo velikim brojem zemalja koje nisu glasale za tu odluku”, saopćeno je iz Kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, prenio je Reuters.

Izrael je, u istom saopćenju, zahvalio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na nedvosmislenom stavu u korist Jerusalema i “zemljama koje su glasale zajedno sa Izraelom, zajedno sa istinom”.

S druge strane, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa pozdravio je kao “pobjedu za Palestinu” ishod glasanja.

Izvor: Agencije