Ruski zračni udari kod Damaska: Ubijena 23 civila

Istočna Ghouta pod opsadom je snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada od 2013. godine (Anadolija)

Najmanje 23 civila ubijena su u enklavi pod opsadom u Istočnoj Ghouti, blizu Damaska, većinom u ruskim zračnihm udarima, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

“Dvadeset tri civila ubijena su u srijedu u Istočnoj Ghouti, od kojih je njih 18 poginulo od ruskih zračnih udara koji su ciljali grad Misrabu, a ostali od napada režimskih snaga na druge gradove”, rekao je u četvrtak za France-Presse direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Među žrtvama su troje djece, 11 žena i jedan volonter “Bijelih šljemova”, spasilačke organizacije u pobunjeničkim zonama. Također ima desetaka ranjenih, prenosi agencija Beta.

Abdel Rahman je rekao da su ruski zračni udari ciljali stambene zgrade u Misrabi, gradu pod kontrolom pobunjeničke grupe Jaysh al-Islam, koja je jaka u Ghouti. Rahman je dodao da se štab te grupe nalazi na periferiji grada, a ne u njemu.

Posljednje uporište pobunjenika

Istočna Ghouta, posljednje uporište pobunjenika blizu Damaska, pod opsadom je snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada od 2013. godine. Blizu 400.000 stanovnika blokirano je u toj velikoj oblasti pogođenoj nestašicama hrane i lijekova.

U petak je završena operacija evakuacije teško bolesnih civila u Istočnoj Ghouti. Tokom tri dana evakuisano je 29 pacijenata, a zauzvrat su pobunjenici oslobodili 29 zatvorenika, prema sporazumu postignutom između vlasti i pobunjenika.

To je i dalje daleko od 500 ljudi, za koliko ih UN traži da budu evakuisani.

Istovremeno su, prema sporazumu sa sirijskim vlastima, deseci pobunjeničkih boraca evakuisani iz posljednjih zona koje su kontrolisali u Zapadnoj Ghouti, javila je sirijska državna televizija.

Kad evakuacija bude završena, pobunjeničke grupe više neće biti prisutne u Zapadnoj Ghouti, prvi put od 2012, rekao je direktor Opservatorije.

Izvor: Agencije