Kremlj: Američki izvještaj o ruskom uplitanju u izbore naštetit će odnosima

Bivši ruski zvaničnik, identificiran u medijima kao špijun CIA-e, nije imao direktan pristup Putinu (AP)

Kremlj je u četvrtak okarakterizirao izvještaj američkih demokratskih zastupnika u kojem optužuju Rusiju za uplitanje u izbore štetnim za bilateralne odnose, ali i za same Sjedinjene Američke Države.

Američki demokratski zastupnici optužili su Rusiju u srijedu za “nemilosrdan napad” na demokratske institucije širom svijeta i pozvali predsjednika Donalda Trumpa da uplitanje u izbore tretira kao nacionalnu krizu.

Demokrati iz senatskog odbora za vanjske poslove objavili su izvještaj u kojem potanko iznose ono što su opisali kao gotovo dvadesetgodišnje ruske napore da utječu na politike širom Evrope kritizirajući predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da premalo radi na tom problemu.

Moskva odbacuje optužbe

Vodeći demokrata u odboru Ben Cardin rekao je u srijedu da će ruski predsjednik Vladimir Putin “gurati tako daleko dokle smije ako ga mi ne odgurnemo”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov, koji je u više navrata porekao optužbe američkih obavještajnih dužnosnika i drugih da se Moskva miješa u bilo čije izbore, rekao je u telefonskom razgovoru s novinarima da Rusija odbacuje optužbe o uplitanju.

“Što se tiče antiruske kampanje, sve što možemo je izraziti žaljenje i ponoviti da te optužbe ostaju neutemeljene”, kazao je Peskov.

Izvor: Agencije