UN: Assadove snage koristile hemijsko oružje

U hemijskom napadu poginulo najmanje 100, a ranjeno 500 civila (EPA)

Nezavisna komisija Ujedinjenih naroda (UN) za Siriju potvrdila je da su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u napadu 4.aprila ove godine u mjestu Khan Sheykhoun u Idlibu koristile zabranjeno hemijsko oružje, plin sarin.

Nezavisna komisija, koja djeluje pri Vijeću za ljudska prava UN-a, objavila je danas izvještaj o dešavanjima u Siriji u kojem je potvrđeno da je sirijska vojska u Idlibu koristila hemijsko oružje u napadu u kojem je ubijeno najmanje stotinu, a ranjeno pet stotina civila.

Zračni napad na Halep

U izvještaju se također navodi da su zračni napad na civile u selu al-Jina kod Halepa 16. marta ove godine izvele snage Sjedinjenih Američkih Država (SAD), javlja agencija Anadolija.

“Napadom na džamiju u al-Jini u kojoj su civili bili na molitvi, američke snage nisu poduzele mjere zaštite civila i tako su prekršile međunarodno humanitarno pravo“, navodi se u izvještaju UN-a.

Vijest o napadu američkih zračnih snaga na civile u selu al-Jina objavila je turska agencija i pritom otkrila da je riječ o džematu Teblig koji se oštro protivi radikalizmu, a da se ne radi o radikalistima kako je tvrdila američka vojska.

Iz Centralne komande američke vojske (CENTCOM) su na upit agencije Anadolija prvo tvrdili da su izveli napad na uporište Al-Kaide kod Idliba, a nedugo zatim na ponovljeni upit su priznali da je napad izveden na selo al-Jina koji se nalazi u provinciji Halep.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO