Assange: Kud Katalonija krene, drugi će je slijediti

Kompanija Facebook izgubila je više od 58 milijardi dolara tržišne kapitalizacije zbog skandala o curenju korisničkih podataka (EPA)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange obratio se stotinama Katalonaca u Barceloni posredstvom videolinka i poručio im da drugi posmatraju hoće li biti uspješni pokušaji da se organizuje referendum o nezavisnosti te španske pokrajine.

“Kud Katalonija krene, druge će je zemlje pratiti”, rekao je Assange u obraćanju prikazanom na velikom ekranu ispred zgrade Univerziteta u Barceloni, gdje su se većinom okupili mladi.

Assange se priklonio cilju katalonskih čelnika, koji žele održati referendum 1. oktobra uprkos zabrani Madrida i sudova koji referendum smatraju neustavnim, navodi AFP i dodaje da je Vlada Španije primijenila niz mjera kako bi spriječila da se održi referendum.

‘Miran demokratski proces’

“Pitanje je kako pokušaj represije nad ljudima izgleda u moderno doba. Je li moguće za službe državne sigurnosti da potisnu ozbiljan demokratski pokret ili nije? Na to će gledati, i gledaju, druge zemlje širom Zapada i dalje”, smatra on.

Assange je pozvao Katalonce da ostanu mirni.

“Ovo je miran demokratski proces i važno je da ostane takav”, istakao je.

Vlada Španije proglasila je najavljeni referendum o nezavisnosti Katalonije neustavnim, a Madrid je pokrenuo veliku policijsku i pravosudnu akciju protiv onih koji učestvuju u njegovoj organizaciji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO