Meksiko: Borba za spas djevojčice zatrpane u potresu

Iz ruševina škole do sada  je izvučeno 21 tijelo poginulih učenika i četiri odrasle osobe (AP)

Spasioci u Meksiku u četvrtak su bili u utrci s vremenom u potrazi za 12-godišnjom djevojčicom pod ruševinama škole srušene u razornom zemljotresu koji je pogodio zemlju u utorak poslije podne, prenose agencije.

Zemljotres od 7,1 stepen, najsnažniji u protekla tri desetljeća, zatresao je centralni dio države, oko 150 kilometara jugoistočno od Mexico Cityja, i usmrtio najmanje 237 osoba, 32 godine nakon potresa koji je 1985. godine odnio hiljade života.

Spasioci su uspjeli uspostaviti komunikaciju s djevojčicom koja je identificirana kao Frida Sofia i koja je kazala kako su u blizini još dva učenika, no nije znala reći jesu li živi, javlja Televisa, čiji novinari i kamere imaju pristup mjestu.

Ranije su spasioci kazali kako su vidjeli njenu ruku kako izviruje iz ruševina i na pitanje da li je živa – micala je prstima, prenijela je Televisa.

Iz ruševina škole do sada  je izvučeno 21 tijelo poginulih učenika i četiri odrasle osobe.

Deseci srušenih zgrada

Roditelji nestalih učenika ne gube nadu nakon što su jedan učitelj i dva učenika poslali tekstualne poruke ispod ruševina škole.

Spasitelji sporo napreduju kako ne bi izazvali daljnje urušavanje škole na žrtve i operacija traje više od 14 sati.

“Jako se nadamo da ćemo neke spasiti”, kaže dobrovoljac David Porras, koji pomaže u potrazi u ruševinama škole koju su pohađala djeca u dobi od tri do 14 godina.

Do sada je iz ruševina širom Meksika izvučeno više od 50 preživjelih.

Samo u Mexico Cityju srušile su se 52 zgrade i stradale su 102 osobe, dok je njih 135 izgubilo život u susjednim državama.

Povrijeđeno je približno 1.900 ljudi.

Izvor: Agencije