Španska policija hapsi katalonske zvaničnike zbog referenduma

Pretresen je regionalni ured za ekonomiju (EPA)
Pretresen je regionalni ured za ekonomiju (EPA)

Katalonska Vlada objavila je da su u srijedu uhapšeni visoki zvaničnik iz odjela za upravljanje ekonomskim pitanjima i regionalni potpredsjednik, jer je intenzivirana represija zbog glasanja o secesiji koje je suspendirano od španskih vlasti, prenosi Anadolija.

Hapšenje Josepa Marije Jovea, generalnog sekretara za ekonomske poslove, dogodilo se u srijedu ujutro, a agenti Civilne garde Španije pretražili su prostorije regionalnog ureda za ekonomiju, saopćeno je iz ove institucije.

Referendum zakazan za 1. oktobar

Glasnogovornik Oriola Junqueras je potvrdio hapšenje i dodao da agenti vrše pretres i drugih prostorija katalonske Vlade.

Centralna Vlada Španije vodi mnoge pravne bitke kako bi zaustavila održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije, koji je zakazan za 1. oktobar. 

Izvor: Agencije


Povezane

Hiljade građana Barcelona izašlo je na proteste kako bi podržale referendum o nezavisnosti Katalonije. Proteste su organizovali gradonačelnici iz tog autonomnog španskog regiona, nakon što su pozvani na sudsko saslušanje zbog podrške referendumu koji su najavili za prvi oktobar.       

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO