S.Koreja poručuje: SAD će naučiti tešku lekciju

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je u subotu uvelo sankcije Sjevernoj Koreji kako bi ta zemlja okončala nuklearni program (EPA)

Sjeverna Koreja spremna je naučiti SAD “tešku lekciju” pomoću svog strateškog nuklearnog oružja ako Washington protiv nje pokrene vojnu akciju i neće pregovarati o svom nuklearnom i raketnom programu, objavio je u Pjongjang.

U transkriptu izjave sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Ria Yonga-hoa, koji je podijeljen novinarima na regionalnom samitu ASEAN-a u Manili, Pjongjang naziva nove UN-ove sankcije “namještenima” i upozorava da će uslijediti “snažne protumjere”.

Dodaje se da je rezolucija Vijeća sigurnosti pokazala da UN zloupotrebljava svoje ovlasti.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je u subotu uvelo sankcije Sjevernoj Koreji kako bi ta zemlja okončala nuklearni program. Sankcije bi za trećinu mogle smanjiti izvoz Sjeverne Koreje koji iznosi tri milijarde dolara.

Pjongjang je putem državne novinske agencije u ponedjeljak osudio dosad najoštrije sankcije koje je Vijeće sigurnosti nametnulo toj zemlji zbog pokusa s nuklearnim projektilima te najavio osvetu SAD-u.

Nastavak proizvodnje nuklearnog oružja

Pjongjang je naglasio da nije pogođen sankcijama i obećao da će nastaviti s programom nuklearnog oružja, objavila je agencija.

“Spremni smo osvetiti se puno većim akcijama kako bi SAD platio cijenu za nasilno ponašanje prema našoj zemlji i narodu”, poručuje ta izolirana zemlja u svojoj službenoj izjavi.

“Ako neprijatelji vjeruju da Sjeverna Koreja može biti pogođena sankcijama, to nije drugo nego obmana”, dodaje se.

“Tako dugo dok SAD provodi svoju neprijateljsku politiku i nuklearnu ucjenu, nećemo odstupiti pedlja s našeg puta prema jačanju svoje nuklearne moći”, ističe se u saopštenju. 

Južnokorejski i američki predsjednik Moon Jae-in i Donald Trump u telefonskom su se razgovoru u ponedjeljak saglasili da primijene maksimalni pritisak i sankcije protiv Sjeverne Koreje dok je Kina izrazila nadu da će Sjeverna i Južna Koreja ubrzo nastaviti kontakte.

Forum u Manili

Moon je kazao kako je potrebno pokazati Sjevernoj Koreji da su vrata za pregovore još otvorena ukoliko Pjongjang odustane od nuklearnog programa.

Bijela kuća objavila je da su dvojica lidera “potvrdila da Sjeverna Koreja predstavlja veliku i rastuću prijetnju SAD-u, Južnoj Koreji, Japanu kao i većini drugih zemalja u svijetu”.

Sjeverna Koreja optužila je SAD i Južnu Koreju za jačanje napetosti izvođenjem vojnih vježbi.

Korejsko pitanje bilo je u središtu regionalnog sigurnosnog foruma u Manili tijekom vikenda kada su se susreli južnokorejski i sjevernokorejski ministri vanjskih poslova.

Izvor: Agencije